Homoseksuaaliseen siwa aukioloajat helsinki sihteeri oppilaat

Tampereen Hervannan posti siirtyy Hervannan Siwaan, osoitteeseen Lindforsinkatu 2 huhtikuussa Postin oma myymälä Kauppakeskus Duossa tarjoaa postipalvelut normaalisti siirtoon asti. Tarkasta ajankohdasta tiedotetaan alueen asiakkaita lähempänä muutosta. Hervannassa sijaitsee myös kaksi Postin pakettiautomaattia, toinen Tampereen teknillisellä yliopistolla ja toinen Kauppakeskus Duon S- marketin yhteydessä. Kaikkien postien sijainnit ja aukioloajat löytyvät osoitteesta www. Lapsiperheiden eteläinen sosiaaliasema lähtee Hervannasta jo tällä viikolla HerSa Lapsiperheiden eteläinen sosiaaliasema muuttaa joulukuun alussa Hervannasta Tipotien sosiaali- ja terveysasemalle.

Sosiaaliasema joutuu muuttamaan nykyisistä, Lindforsinkatu 8: Korvaavia tiloja Hervannasta ei ole löytynyt, minkä vuoksi sosiaaliaseman toiminta siirtyy Tipotielle itäisen ja läntisen sosiaaliaseman yhteyteen.

Hervantaan tulee muuton yhteydessä kaksi etäpistettä, joissa järjestetään erikseen sovittavia asiakasneuvotteluja. Varsinaista asiakaspalvelupistettä Hervannassa ei jatkossa ole. Sosiaaliasema muuttaa Hervannasta tällä viikolla. Palvelut sijoittuvat Tipotien sosiaali- ja terveysaseman neljänteen kerrokseen, jossa toimivat myös Lapsiperheiden itäinen ja läntinen sosiaaliasema. Turvapaikanhakijat auttoivat kuplahallin pystyyn HerSa Ahvenisjärven kuplahalli nousi valmiuksiin talvikautta varten viime viikolla.

Halli pystytetään yhdessä talkoovoimin. Tänä vuonna pystytysviikonloppuun osunut lumisade hidasti työtä yllättävästi. Valtaosa talkoolaisista oli töissä maanantaina eikä voinut osallistua viimeiseen ponnistukseen. Seurat saivat kuitenkin odottamattomia apukäsiä, jotta työ saatiin päätökseen. Erään seuran kautta saatiin kontakti Tampereelle tulleihin turvapaikanhakijoihin. Heidän joukossaan on paljon jalkapallon pelaamisesta kiinnostuneita ja Kaivannon hätämajoituspaikasta tuli maanantaina joukko nostamaan Riikka Viiala tempaisi MM-pronssia HerSa Hervantalaista K4 Centeriä edustava Riikka Viiala palasi kahvakuulaurheilun MM-kilpailuista Irlannin Dublinista pronssimitalin kanssa.

Tulos tempausta 16 kg kuulalla 10 minuutin aikarajassa on myös Viialan arvokilpailuennätys. Näin ollen itsenäisyyspäivä ei aiheuta muutoksia bussien aikatauluihin vaan liikenne ajetaan normaalisti sunnuntain aikataulujen mukaisesti.

Aikataulutiedot löytyvät Matkahuollon verkkosivuilta osoitteesta matkahuolto. Auttajille annettiin kiitoksena muutamia seurojen takkeja ja jalkapalloja. Yhteinen harrastus voi tuoda yhteen jatkossakin. Siinä oli jo puhetta, että pitäisimme jossain sopivassa välissä try-outin heille. Tampereella toimii monta jalkapalloseuraa, joten varmasti löytyy pelimahdollisuuksia kiinnostuneille.

Pronssimitali tuli Suomeen täpärästi yhden toiston turvin neljänneksi sijoittuneeseen saksalaiseen verrattuna. Muut nostajat jäivät selvästi kauemmaksi palkintosijoista. Kaikkiaan sarjassa oli 19 osallistujaa Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta sekä yksi Indonesiasta asti. Ennakkoon oli tiedossa, että menestyminen vaatii kovan tuloksen ja mitali tuli jopa hienoisena yllätyksenä kokeneelle kilpailijalle. Suomen joukkueessa oli 27 nostajaa, kisojen kokonaisosallistujamäärän ollessa yli kilpailijaa 36 maasta.

Aikatauluhakuun kannattaa syöttää tarkka lähtöpäivä, jotta hakupalvelu osaa huomioida esimerkiksi matkustuspäivälle osuvan pyhäpäivän liikenteen. Itsenäisyyspäivänä tapahtumat siirtävät bussilinjoja poikkeusreiteille Lukijakuva HerSa Itsenäisyyspäivä ei vaikuta Tampereen joukkoliikenteen vuoroihin, vaan sunnuntaina liikennöidään pyhäpäivän aikataulujen mukaan.

Reservijärjestöjen marssin ajan kello linja 2 liikennöi tarvittaessa Tammelan puistokadun osuudella marssijoiden perässä. Linjat 9, 13 ja 40 liikennöivät itään Hermian, Annalan ja Kangasalan suuntaan tarvittaessa reittiä Itsenäisyydenkatu Salhojankatu Kalevantie ja tästä eteenpäin omia reittejään. Kalevankankaan seppeleenlaskun ja ohimarssin vuoksi Kalevantien liikenne katkaistaan noin kello Kalevantietä liikennöivät linjat liikennöivät molempiin suuntiin kello reittiä Kalevantie Järvensivuntie Ratapihankatu Kanslerinrinne Kalevantie Yliopistonkatu Itsenäisyydenkatu jne.

Itsenäisyyspäivän pääjuhlan vuoksi Hämeenkatu on suljettu Koskipuiston ja Näsilinnankadun väliseltä osuudelta kello Täksi ajaksi Tampereen joukkoliikenteen linjat siirtyvät poikkeusreiteille. Kaikki poikkeusreittien varrella olevat pysäkit ovat käytössä.

Jos Hämeenkatu ei ole avoinna liikenteelle vielä kello Voit tarkistaa kaikki poikkeusreitit joukkoliikenteen sivuilta: Ahvenisjärvelle saatiin hetkeksi talvi.

Matalan kynnyksen palvelut auttavat ilman työ- tai opiskelupaikkaa olevia Kaisa Muhonen Kaisa Muhonen Hepolamminkatu 23 Torstaina kello välillä osoitteessa Hepolamminkatu 23 vietetään Kuntoutuspolku ry: Kyseiset pajat ovat kuntouttavan työtoiminnan pajoja ja NUMA puolestaan on lyhenne nuorten matalan kynnyksen palvelusta, joka on tarkoitettu ilman opiskelu- tai työpaikkaa oleville, vuotiaille tamperelaisnuorille.

Tällä hetkellä Kuntoutuspolun Hervannan NUMA-palveluissa on mukana vajaa kymmenen kävijää, joten mukaan mahtuu hyvin lisää. Avoimien ovien päivä Hervannassa järjestetään yhteistyössä samassa kiinteistössä toimivan AlfaPajan kanssa. Vaikka avointen ovien päivä sattuisi menemään ohitse, NUMAn toimintaan voi tulla tutustumaan muulloinkin.

Toimimme non-stop-periaatteella, eli mukaan voi tulla milloin tahansa, Siekkinen kertoo. Pajatoiminta ei ole mitenkään nuorta velvoittavaa, eli sen voi myös lopettaa ilman mitään sanktioita. Vuosina Tampereella toteutettiin Nuorten Startti hanke, jonka päätyttyä Tampereen kaupunki kilpailutti hankkeen tyyppisen palvelun, josta NUMA-palvelut syntyivät.

NUMA-palveluita järjestetään kolmella pajalla, jotka sijaitsevat keskustassa, Viinikassa ja Hervannassa. Hervantaan toimipiste muutti viime keväänä Hatanpäältä. Nuori voi vapaasti valita, millä pajoista haluaa käydä. Työelämän ja koulutuksen ulkopuolelle jääneillä nuorilla on hyvin erilaisia tarpeita. Ei ole valmista sapluunaa, sillä jokainen nuori on omanlaisensa ja jokaisella on oma elämäntilanne, Siekkinen toteaa. Yksilöohjaaja Petteri Siekkinen ja pajaohjaaja Marjo Nevalainen auttavat ilman työ- tai opiskelupaikkaa jääneitä nuoria eteenpäin Hervannassa.

Jos esimerkiksi on asunnoton, on vaikea miettiä, mihin koulutukseen haluaisi. Ensin on saatava perusasiat kuntoon. Meidän tehtävämme on auttaa, että nuori löytää ne asiat, jotka ovat hänen elämässään olennaisia. Emme tee mitään kenenkään puolesta, vaan annamme pienen tönäyksen oikeaan suuntaan, Nevalainen kuvailee. Jotkut ovat päässeet esimerkiksi kuntouttavaan työtoimintaan, jotkut lähteneet opiskelemaan. Paljon riippuu nuoren omista valmiuksista, jotkut ovat päässeet työelämäänkin kiinni.

Pajatoiminta tuo päivään rytmiä. Pajalla käydään maanantaista torstaihin kello välisenä aikana. Jotkut nuoret käyvät joka päivä, toisten kanssa on räätälöity tiettyjä käyntikertoja, Siekkinen kertoo.

Pajalla nuoret tekevät yhdessä lounaan. Toiminnassa mukana olevat saavat myös bussikortin sekä viiden euron päivittäisen toimintarahan. Toimintarahan saaminen ei vaikuta nuoren saamiin tukiin. Yhteistyö eri tahojen kanssa on tärkeää. Esimerkiksi taloustaitoneuvontaa käy pitämässä asiantuntija Nordea pankista, Siekkinen kertoo. Autamme nuoria löytämään heille kuuluvat palvelut ja palveluja löytämään nuoret. Nuorilla voi olla myös vääriä käsityksiä esimerkiksi viranomaistoiminnasta, ja autamme purkamaan niitä.

Nuorten kanssa toimiessa ohjaajat ovat havainneet monia nuoria vaivaavan yksinäisyyden. Yhteiskunta rakentuu yhteisöille ja ihminen kaipaa yhteisöjä ympärilleen. Jos ei ole koulussa eikä töissä ja vielä asuukin yksin, ei tunne yhteenkuuluvuutta minkään yhteisön kanssa, Siekkinen pohtii. Pajatoiminnan tarkoitus ei ole tarjota nuorelle pysyvää yhteisöä, vaan toimia ponnistuslautana eteenpäin.

Autamme nuorta etsimään oman polkunsa maailmassa. Palvelut ovat nykyisin niin pirstoutuneita, että ihmiset eivät tiedä, mistä hakisivat tietoa.

Me yritämme olla se yksi luukku, josta nuori voi hakea tietoa siitä, mitä mahdollisuuksia hänelle on tarjolla. Soita ja kysy lisää: Vuoden ensimmäinen lehti ilmestyy poikkeuksellisesti la 9. Sittemmin Dogroomeja on tullut vielä lisää; myös Poriin on lähiaikoina aukeamassa salonki. Dogroom tarjoaa nimensä mukaisesti koirille groomingia eli siistimistä. Palveluihin kuuluvat trimmaus, pesu ja kynsien leikkaus, kertovat trimmaajat Outi Helin ja Mirva Humberg.

Minä olen Heli Suomaa. Asun avoliitossa Lempäälän Sääksjärvellä yhdessä poikaystäväni kanssa. Olemme olleet ystäviä jo aiemmin ja nyt myös yrittäjiä Miia Alarannan kanssa. Olen kotoisin Lahdesta, mutta nyt asun Kaukajärvellä, Miia kertoo. Olemme molemmat työskennelleet aiemmin Parturi-kampaamo Divassa. Työkavereita olemme olleet kolmisen vuotta. Olemme kaksi hyvin erilaista persoonaa ja siksi varmasti sanotaankin, että vastakohdat täydentävät toisiaan, tytöt naurahtaa.

Miia on meistä se räväkämpi persoona, Heli kertoo. Meillä molemmilla kuitenkin on samanlainen asiakaskunta ja molemmilla on halu oppia koko ajan uutta. On helppoa kysyä neuvoa toiselta. Se ei ole tietämättömyyttä vaan halua oppia uutta toisen kautta. Miten ihmiset ovat löytäneet teidät?

Hyvin, mutta uusia asiakkaita tietysti aina toivomme. Meillä on tässä jo omaa asiakaskuntaa, mutta toivoisimme, että meidät löytäisi ihan kaiken ikäiset, myös lapset ja nuoret. Meille on helppo tulla, koska autollakin pääsee melkein oven eteen. Haluamme muistuttaa, että teemme töitä asiakkaan toivomuksesta myös liikkeemme aukioloaikojen ulkopuolella, jos vain asiasta sovitaan ajoissa. Tulemme myös yritykseenne paikanpäälle laittamaan työntekijät juhlakuntoon iltaa varten.

Miksi juuri teille kannattaa tulla? Ensimmäisenä tulee mieleen, että teemme suomalaista käsityötä ja yrittäjyyttä. Haluamme pitää ammattitaitoa yllä koko ajan niin, että olemme ajan hengessä mukana trendien muuttuessa. Kun me luotamme itseemme, niin asiakaskin on varmasti tyytyväinen lähtiessään täältä. Kampaajan työ on rohkaista asiakasta, jos hän ei oikein tiedä mitä hän haluaa. Etsimme yhdessä hänelle uuden tyylin.

Moni joka tulee meille haluaa vain istua rauhassa hyvässä käsittelyssä ja olla hiljaa. Tässä työssä siis kuunnellaan asiakasta olemmeko itse hiljaa vai puhummeko asiakkaan kanssa. Toivomme, että ihmiset löytävät meidät ja saamme olla tässä pitkään. Saamme toteuttaa haaveen minkä olemme nyt saaneet alulle. Päivitämme jatkuvasti myös Facebook sivujamme. Sieltä löytyy aina uusimmat päivityksemme.

Arvomme jatkuvasti palkintoja tykkääjien kesken. Soita ja päivitetään juuri sinulle sopiva hiustyyli! Terveisin, Heli ja Miia Miesten hiustenleikkuu 15,- Naisten hiustenleikkuu 25,- Tarjous voimassa tällä kupongilla joulukuun loppuun. Marjastajankatu 1, Tampere puh face. Hoitohuone on Mustin ja Mirrin tiloissa, joten eläintarvikeliikkeen asiakkaat havaitsevat helposti tämänkin palvelun. Tilanne vaihtelee, välillä on aivan täysiä päiviä, Helin toteaa.

Asiakkaiden määrä päivän aikana vaihtelee suuresti riippuen siitä, mikä tarve on tuonut Dogroomiin. Jos on vaikka vain kynsien leikkauksia, niin niitähän mahtuu päivään todella monta. Sen sijaan jonkin ison rodun perusteellinen trimmaus ja pesu voi viedä monta tuntia. Yleensä trimmaukseen varataan aikaa kahdesta kolmeen tuntia. Outi Helin leikkaa pomeranianin kynsiä, taka mukaan, mitä on tarkoitus tehdä.

Kotikoirilla trimmauksen tarpeen sanelee käytännöllisyys: Vuodenaikojen vaihtelu kuitenkin näkyy, sillä talvella karva saa olla pidempi kuin kesällä. Marraskuussa esillä ollut taidenäyttely Art-Hervanta yllätti positiivisesti hervantalaiset, ja se antoi potkun tälle jatkonäyttelylle. Art-Hervanta Tie taiteen maailmaan, jatkaa Kauppakeskuksessa ainakin joulukuun ajan. Uusi näyttely on edeltäjäänsä korostetummin myyntinäyttely, mikä vaikuttaa myös näyttelyteosten valintaan.

Näyttelyyn osallistuvat taiteen tekijät ovat pääosin hervantalaisia. Teosten jurytyksestä vastaa hervantalainen taiteilija Liisa Kapanen. Art-Hervanta jatkonäyttelystä ottavat vastuun Tampereen Hervantalaiset ry ja sen kuvataideryhmä sekä hervantalaiset taiteilijat itse. Vahva osallistuja on Avano Oy, kahden HerSa Tampereen teknillinen yliopisto on ensimmäisenä yliopistona Suomessa perustanut englanninkielisen kandidaatintutkinto-ohjelman tekniikan alalle.

Haku ohjelmaan alkoi 1. Ohjelma on suunnattu niin suomalaisille kuin kansainvälisillekin kuvataideharrastajan Francesca Vallinin ja Kikka Holmstenin yritys, joka ottaa vastuulleen käytännön järjestelyt. Marraskuisen Art-Hervanta näyttelyn järjestäjä, Hervannan Tiedotusyhdistys, tukee uutta näyttelyä muun muassa jättämällä kunnostetun näyttelytilan kalusteineen jatkonäyttelyn käyttöön.

Taidenäyttely on ollut hyvä ja mukava lisä kauppakeskuksen palvelutarjonnassa, toteaa Kauppakeskus Duon kauppakeskus- ja kiinteistöpäällikkö Atte Laiho. Koska tila on ollut tyhjillään, on mukava tarjota sitä hyötykäyttöön ja niin teemme jatkossakin, jos hyviä ideoita on tarjolla.

Jatkonäyttelyn avajaisia vietetään keskiviikkona 2. Sen jälkeen näyttely on avoinna maanantaista perjantaihin kello 10 18, lauantaisin kello ja sunnuntaisin kello Hervanta edelläkävijä englanninkielisellä tutkinnolla toisen asteen tutkinnon suorittaneille opiskelijoille. Kolmevuotisen tutkinto-ohjelman tavoitteena on antaa opiskelijalle monitieteelliset perustiedot eri insinööri- ja luonnontieteiden oppiaineista. Ensimmäiset opiskelijat aloittavat opintonsa elokuussa Tule maistamaan eri makuisia Hot Potteja ja ylläty kuinka helppoa on valmistaa Hot Pottia kotona.

Tarjoiluaika on kello ja maanantaista lauantaihin. Sieltä löytyy runsaasti ilmaista parkkitilaa ja se iloisesti palveleva apteekki, tervetuloa! Koira-asiakkaiden määrä päivässä vaihtelee sen Tampereentie , Lempäälä puh. Pesupaikalle mahtuu isompikin koira.

Pieniä rotuja varten on allas, jonka ääressä työskentely on pesijälle ergonomisempaa. Pesuaineen valintaan vaikuttaa se, millainen turkin kuuluu olla, Helin kuvailee.

Pesuainetta on myös herkkäihoisille roduille. Linkosuolla kahvittelijat toivovat joululta pilkkisäitä HerSa Moni hervantalainen on saattanut pistää merkille, kuinka Kauppakeskus Duon Linkosuon kahvilassa kokoontuu sama miesporukka melkeinpä joka päivä.

Tämä on fiksu ja viihtyisä paikka ja tänne on helppo kokoontua. Henkilökunta on myös parasta! Olemme pyörineet Siilinkarin Linkosuolla nuoruudessamme ja nyt siirtyneet tänne, miesporukka kertoo. Täällä vaihtelemme kakkureseptit joka päivä, Arto Mäkelä naurahtaa. Joululta miehet odottavat yhteistuumin lunta ja jäitä, että pääsisivät myös pilkille.

Sekä tietysti myös hyvää ruokaa ja hiljentymistä, miehet tuumailevat. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Ilahdutettavan vanhuksen nimi ja ikä löytyvät kortista. Kukka on joululahja yksinäiselle vanhukselle HerSa Ole Joulupukkina Seniorille -joulukukkakampanja on Home Instead Seniorihoivan yhteistyössä paikallisten yhteistyötahojen kanssa järjestämä hyväntekeväisyyskampanja, jossa ihmiset voivat antaa lahjan yksinäisille vanhuksille muistamalla heitä kukkatervehdyksellä joulun aikaan.

Tänä vuonna kampanjaan voi osallistua myös Kauppakeskus Duon Kukkakauppa Orvokissa. Kaupan ovella on joulukuusi, josta voi valita kukkaan tulevan pakettikortin. Kor- tissa on vanhuksen nimi ja ikä. Noin kolmasosa korteista on mennyt ensimmäisen viikon sisään, kertoo yrittäjä Anita Laine Kukkakauppa Orvokista. Jotkut ostavat kimpun, toiset istutuksen.

Myös joulukukat ovat tietysti suosittuja, esimerkiksi joulutähtiä on ostettu. Kampanjaan voi osallistua mukana olevissa kukkakaupoissa niin kauan kuin kortteja kuusessa riittää. Kukat toimitetaan perille kotihoidon asiakkaille ennen joulua.

Mansesterin uusi pitkäsoitto ilmestyi tänään. Levy on täysi hyppy tuntemattomaan, sillä se poikkeaa genrellisesti hieman aiemmasta tuotannosta ja on rokkivivahteisempaa kuin koskaan aiemmin, kuvailee McMane Mansesterista.

Levyn sisältö kuitenkin sanoituksiltaan ja sanomaltaan on sitä, mitä ihmiset meiltä ovat tottuneet A Levy poikkeaa genrellisesti aiemmasta tuotannosta ja on rokkivivahteisempaa. Toisaalta levyllä kevennykseksi välillä käydään ihan toisessakin ääripäässä, ja päästetään meidän itseironiset artisti -alter egot irti.

Viralliset levynjulkaisujuhlat vietetään perjantaina Hands Up! Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy ja 18 vuoden ikäraja. Keskiviikkona meiltä ilmestyy vielä Youtubeen levynjulkaisun kunniaksi yksi musiikkivideo, joka kantaa nimeä RamHop, McMane vinkkaa.

Opiskelijankadulla kaukolämpötyömaa siirtää väliaikaisesti pysäkkiä. Pysäkkisiirtoja Hermiankadulla ja Opiskelijankadulla HerSa Hermiankadulla tehdään maaperätutkimuksia viikoilla 49 ja 50, alkaen maanantaista Pysäkkejä ja joudutaan väliaikaisesti siirtämään vähän jompaankumpaan suuntaan tutkimusten edetessä.

Maanantaina siirrettiin myös pysäkkiä Valtaraitti 50 metriä Insinöörinkadulle päin kaukolämpötyömaan vuoksi. Työmaan on arvioitu valmistuvan muutaman viikon kuluttua, jolloin pysäkki siirtyy takaisin omalle paikalleen.

Jääkö Hervannan Sanomat joskus saamatta? Cutrin paketti shampoo, hoitoaine, matkamuotovaahto sh. Tarjoukset voimassa niin kauan kun tuotteita riittää. Goldwell paketit shampoo ja hoitoaine sh. Tutustu kuusiin Duon kauppakäytävällä tai käy katsomassa lisää kuvia Hervannan Sanomien Facebook-sivuilta. Äänestä mieleistäsi kuusta viemällä täytetty arvontalipuke Duon keskusaukion kellon alla olevaan keräyslaatikkoon. Laatikko on pylvään vieressä Subwayn puolella. Äänten laskenta ja voittajien arvonta tapahtuu maanantaina Katso kuvat Facebookissa!

Partiolippukunta Hervannan Hukkien koristelemassa kuusessa on hyvin perinteinen tunnelma. Viva Cinola -elokuvakerho on koristanut kuusensa kerhon teeman mukaisesti. Hervannan Eläkkeensaajien kuusen koristelussa ovat kädentaidot päässeet kunniaan. Mikä on hienoin kuusi? Äänestyslipukkeet palautetaan Duon Talvitorin arvontalaatikkoon, kellon alla, Subwayn puolella.

Äänestäjien kesken arvotaan 1 kpl 50 lahjakortti Duoon! Arvonta suoritetaan ma ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Tampereen teknillisen lukion kuusi erottuu suurilla koristeillaan. Kuurosokeiden Toimintakeskuksen Toimintapäivät ovat koristelleet tämän kuusen, kuten kuusi kertoo myös viittomakielellä. Myös Hervannan Martat ovat koristelleet kuusta tunnuslauseen Elämä on parasta itse tehtynä mukaan.

Ei pöllömpi kuusi tämäkään, jonka koristelusta on vastannut Tampereen kaupungin nuorisopalvelut. Esitys tarjoaa pohdittavaksi kysymyksiä: Voiko tanssi toimia tekstin tuottajana ja toisinpäin? Miten liike ja runo voivat asettua asumaan ruumiisiimme?

Mitä tanssirunous voi olla? Sana-anatomiaa on tamperelaisen tanssitaiteilijan Maija Ikosen teosprojekti, joka tutkii liikkeen, äänen ja sanan kumppanuutta.

Taiteellisessa työssään Ikonen käyttää liikettä tekstin tuottajana ja käsittelee tanssirunouden erilaisia ilmenemismuotoja ja mahdollisuuksia. Hervannan kirjastossa nähtävä demo-esitys avaa Ikosen työskentelyä aiheen parissa. Esityksen kesto on noin 20 minuuttia.

Tilaisuus on kaikille avoin ja sen järjestää Tampereen kaupunginkirjasto. Tanssitaiteilija Maija Ikosen projekti tutkii sana-anatomiaa huomenna Hervannan kirjastossa. Perinteinen Joululounas sekä joulumyyjäiset Keinupuistossa HerSa Ravintola Keinupuistossa, osoitteessa Orivedenkatu 28, maistellaan joululounasta keskiviikkona kello Samana päivänä Keinupuistossa vietetään myös myyjäisiä kello HerSa Tampereen Hervantalaiset ry järjestää Hervannan Karaokemestari kilpailun sunnuntaina kello Venlantuvalla, osoitteessa Teekkarinkatu 5B, yhdistyksen uudessa toimitilassa.

Kilpailun isäntänä toimii yhdistyksen puheenjohtaja, karaokevetäjä Kalevi Sinisalo. Kilpailu on yksi tapahtuma eli semifinaali ja finaali pidetään samana päivänä. Kilpailussa valitaan sekä Joulutervehdyksen tuo Keinupuistokeskuksen johtaja Katja Glad- Rasmussen ja kello 13 esiintyy Pohjois-Hervannan koulun musiikkiluokka. Karaokemestaruudesta kamppaillaan sunnuntaina naisten että miesten mestari. Lisäksi valitaan yleisön suosikki. Kilpailuun voi ilmoittautua etukäteen Venlantuvalla ja samalla tutustua kilpailukappaleisiin.

Aukioloajat viikolla 49 keskiviikkona ja torstaina kello 9 15 ja viikolla 50 maanantaina ja tiistaina kello sekä keskiviikosta perjantaihin kello Kilpailuun on pieni osallistumismaksu, joka sisältää kahvin ja pullan.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Mukanetin päivystys keskiviikkoisin kello Kielikahvila: Kielikahvila sopii niin maahanmuuttajille kuin äidinkielenään suomea puhuville. Kielikahvilaa vetävät Punaisen Ristin Tampereen osaston vapaaehtoiset ja yhteistyökumppanit. Kaukajärven kirjaston vuoden viimeinen kokoontuminen kello Mukanetti: Mukanetti klo joka keskiviikko Hervannan kirjaston tietotorilla.

Pe klo Älylaitteiden tilit. Miksi älypuhelimeen ja tablettiin tarvitaan käyttäjätili? Mitä tekemistä puhelimen tilillä on pankkitilin kanssa? Terveysneuvonta on maksutonta ja siihen voi tulla ilman ajanvarausta.

Hervannan kirjaston monitoimihuoneessa tiistaisin klo ja Kaukajärven kirjastossa torstaisin klo Museot: Erikoisnäyttely Voimaa ja vaativia tilanteita. AA voi auttaa sinuakin. Hervannan AA-ryhmä, Venlantuvalla Teekkarinkatu 5 perjantaisin klo To klo Palveluohjausta ilman ajanvarausta, Yhteisötaidepaja, Kaisa ja Kalle vaatemyynti, Airin Bingo, Palvelukeskuksen sauna-aika naisille, Kirjallisuuspiiri.

Pe klo Älypelikerho ryhmäkodissa, Saunaklubi omatoimisille. La klo Iloa musiikista. Ke klo Kuvataidepaja, Muistijumppa Nääsville ry, Palvelukeskuksen sauna-aika, Musiikkiluokka esiintyy, Joulumyyjäiset.

Kuntosalivuorot Hervannan Vapaa-aikakeskuksessa, uusi kuntosali: Perjantaisin kello , asti. Sauvakävely to klo 10 Vaparilta, Kuntosali pe klo , Venyttelyjumppa ma klo , Senioritanssit ti klo Ilmoittaudu kokoukseen puheenjohtajalle alla olevaan numeroon. Puh tai sp yhdistykset kotisivut löytyvät osoitteesta. Itsenäisyyspäivän seremonia su klo 12 Kalevankankaan sankarihaudalla. Seuran lippu on mukana lippulinnassa. Ohimarssi Kalevan lukion kohdalla n Laulukerho ke klo 15 Cafe-Pelipuistossa. Lauletaan yhdessä kauneimpia joululauluja.

Hallituksen kokous klo 17 Pelipuistossa. Joulujuhla Tampereen Karjalaseuran ja Karjalan Kaiku-kuoron kanssa su klo Jouluruokailu, torttukahvit, ohjelmaa, arpajaiset. Kunnon Kulkuniekat kävelevät ma, ke ja pe alk. Kulkuniekkojen puurojuhla to klo 14 Hallilan srk-kodilla Männikönkatu 2. Aiheena joulukukka-asetelma ja nyyttikestit. Jakamisen Paikka ry, työllistämisyhdistys: Avoinna ma-pe klo Mahdollisuus tietokoneen käyttöopastukseen ja ohjelmistoasennuksiin Mediapajassa.

Tervetuloa tutustumaan myös Cafe Pelipuistoon vaihtamaan päivän kuulumisia ja lukemaan aamun lehti! Pelipuiston srk-koti, Teekkarinkatu Perhekahvila Tuulenpesä tiistaisin klo Annalan koulun nuorisotiloissa koulun takaosassa. Iltakylä alle kouluikäisten lasten perheille Hervannassa joka toinen torstai klo Ruovedenkatu 7, Toimelan Lapset ja Nuoret. Mukavaa yhdessä tekemistä koko perheelle. Leikkiä, askartelua ja muuta toimintaa toiveiden mukaan.

Toiminta on maksutonta ja illan päätteeksi tarjoamme iltapalan. Joulumyyjäisten su pöytävaraukset puhelimitse, toimistolta tai sähköpostilla Toimisto ja kahvio auki ma ja ti klo Venlantuvalla, Teekkarinkatu 5B.

Puh Toimistolta saat lisätietoa yhdistyksen toiminnasta ja kuntosalivuoroista. Täky on aikuisille suunnattu sitoutumaton, ilmainen ja päihteetön vapaa-ajantoimintapaikka. Maksutonta vapaaehtoisapua ja vertaistoimintaa turvallisesti Hervannassa. Puhelinpäivystys arkipäivisin klo p Ruovedenkatu Tapahtumasta toivottiin vuotuista perinnettä. HerSa Pohjois-Hervannan koululla vietettiin sunnuntaina Koulun ruokala täyttyi iloisesta ja puuhakkaasta myyjäis- ja kirpputoriväestä ja ostajia riitti ajoittain ruuhkaksi asti.

Tunnelma tilaisuudessa oli rento ja väkeä riitti alusta loppuun. Pohjois-Hervantaan oli selvästi kaivattu tällaista tapahtumaa. Toivottavasti tapahtuma saakin jatkoa myös tulevina vuosina, kertoo vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Maarit Mikkola.

Koulun luokat keräsivät myyjäisillä varoja luokkaretkiinsä ja leirikouluihin. Pöydistä löytyi muun muassa upeita piparitaloja ja muita leivonnaisia, havukransseja ja joulukoristeita. Koulun oppilaiden vanhemmat olivat innostuneet pystyttämään kirpputoripöytiä ja myös koulun ulkopuolisia tahoja osallistui tapahtumaan myymällä omia tuotteitaan tai esittelemällä toimintaansa. Suurin vetonaula taisivat olla Tapparan liigapelaajat, jotka jakoivat auliisti nimikirjoituksiaan suurlupaus Patrik Laineen johdolla.

Myynnissä oli myös Tapparan fanituotteita. Vintage Palikka -toiminimellä myynnissä oli mahtavia legofiguureja urheilumaailmasta. Pöydästä löytyi jääkiekko- ja jalkapallomaailmasta tuttuja nimiä ja pelinumeroita legofiguureihin liitettyinä. Tapparan junnukiekkoilijat puolestaan hoitivat tilaisuudessa luistimia teräviksi pientä korvausta vastaan. Tampereen kisatovereiden jalkapallojaosto oli myös hyvin esillä tapahtumassa.

Liikuntakeskus GoGon tytöt laittoivat ihmiset pyörittämään onnenpyörää, josta palkintoina koteihin Kelttien kaikuja Suomen joulussa HerSa Tampereen yliopiston laulajien TYL perinteiset joulukonsertit kruunaavat musiikkirikkaan tapahtumavuoden Aleksanterin kirkossa torstaina kello 19 sekä Ylöjärven kirkossa perjantaina kello Konsertit johtaa Päivi Liimola, joka on toiminut kuoron taiteellisena johtajana syksystä lähtien.

Ohjelmistoon kuuluu herkkää joulutunnelmaa kelttiläisessä hengessä sekä muita tunnelmallisia joululauluja. Tänä vuonna Tampereen yliopiston laulajien jouluohjelmisto maalailee rauhaisaa ja harrasta joulutunnelmaa yhdistelemällä perinteisiä irlantilaisia joulusävelmiä aina vietiin urheilullisia voittoja.

Partiolippukunta Hervannan Hukat innosti tapahtumaan osallistuneita perheita kaikenlaiseen mukavaan toimintaan rasteillaan sekä myi myös omia joulutuotteitaan samalla.

Musiikista tapahtumassa vastasivat Pohjois-Hervannan koulun musiikkiluokka 9D sekä muusikko Sipe ja Heppa jouluisilla tunnelmapaloillaan. Kaikki halukkaat pääsivät koristelemaan omat piparkakkunsa paikan päällä sekä koristelemaan poskensa hienoilla kasvomaalauksilla luvulta asti uudempiin eurooppalaisiin sävellyksiin. Ohjelmistoa lauletaan niin englanniksi, latinaksi, suomeksi kuin ruotsiksikin, ja mukaan on sovitettu myös kansallissäveltäjämme juhlavuoden kunniaksi Sibeliuksen kauneimpia joululauluja Topeliuksen sanoittamina.

Luvassa on herkkiä ja hämyisiä Skolars Finland esiotteli toimintaansa, muun muassa erilaisia kerhoja ja kielikylpyjä niin lapsille kuin aikuisille. Vetonaulana pisteellä toimi ilmapalloja vääntelevä klovni. Paloauto ennätti myös työkiireiltään piipahtaa hetken verran koulun pihassa ja halukkaat pääsivät tutustumaan autoon lähemmin.

Koulun vanhempainyhdistys piti tapahtumassa kahviota, jossa saatavilla oli monenlaista herkkua. Tilaisuudessa kerättiin yli 30 säkillistä lahjoituksia SPR: Tampereen yliopiston laulajat on vuonna perustettu noin kuudestakymmenestä nuoresta laulajasta koostuva sekakuoro.

Kuoroa on kiitelty harkituista konserttikokonaisuuksista ja raikkaasta soinnista. Muuttamaan päästään tammikuussa ja tilat on tarkoitus ottaa käyttöön jo kevätlukukaudeksi. Vihkiäisiä vietettäneen syksyllä, kun piha-alue on saatu edustavaan kuntoon.

Hervannan Sanomat Historian ensimmäinen Hervannan Sanomat ilmestyi Matka keskustaan lyheni kilometrillä ja Lukonmäen suuri mäki ja monta mutkaa jäi pois hervantalaisten matkasta.

Yhtä aikaa muun liikenteen kanssa eivät valtaväylälle siirtyneen kuitenkaan liikennelaitoksen bussit aikataulujärjestelyjen ja bussipysäkkien paikkojen selvittelyn vuoksi.

Maksutapa verkkopankki sekä luottokortti. Julkaiseminen Keskiviikon lehteen ilmoitus on jätettävä viimeistään sunnuntaina klo P Kiitos Aito-Säästöpankki Hervanta. Moni ei vain varmaan huomannut edes kiittää eikä kuunnella. Täällä nuorekas eläkeläismummo etsii rinnalleen tueksi ja turvaksi n.

Vapaa, alle 55v, uskova nainen etsii vapaasta miehestä pelkkää ystävyyttä, ei seksiseuraa. Ystäviä ei koskaan ole liikaa. Mies, v, vapaa, maaseutuhenk. Sinua etsii samanlainen, siro nainen. Sinä tervepäinen, savuton mies, vastaa minulle jotakin kivaa.

Nuorekkuus ei ole itseisarvo, paitsi jos se on pään sisäpuolella. Mies, olet sympaattinen, rehellinen, hyvin pukeutuva, v. Olen 57v bi-nainen, etsin naista vakituiseksi. Siisti, hellä, luotettava, 57v mies etsii naista ihaniin tapaamisiin. Olen reipas, 57v mies Treelta. Kempele Vanhuusmessut Santamäen koululla. Messu ja vanhustenviikon juhla su klo 10 Pyhän Kolminaisuuden kirkossa. Klo juhla Kokkokankaan seurakuntatalossa. Liminka Ikäihmisten juhla ke klo seurakuntatalossa.

Ikääntymisen ihme -näyttämöesityksen kello Yritysten ja järjestöjen näyttelyosastot ovat avoinna kello Messuruokala ja kahvila palvelevat Laulua, messua ja juhlaa Lumijoki Messu su klo 10 kirkossa. Sunnuntaina kello 10 vietetään messua Kempeleen Pyhän Kolminaisuuden kirkossa. Sen jälkeen on vanhustenviikon juhla Oulunsalo Ikäihmisten juhla ke klo 11 Oulunsalon seurakuntatalossa. Pudasjärvi Vanhusten viikkomessu, eläkeläisten musiikkipiiri ja kahvit ke klo 13 Pudasjärven seurakuntakodissa.

Siikalatva Ystävyysseura ti klo 13 Pulkkilan vanhustentalolla. Eläkeliitto ti klo 11 Rantsilan seurakuntatalossa. Tyrnävä Vanhustenviikon juhla ke klo Tyrnävän seurakuntatalossa. Juhlia on myös muissa seurakunnissa. Vanhustenviikon juhla pe klo 13 Linnanmaalla Oulun yliopiston Saalastinsalissa. Viittomakielinen ikäihmisten juhla ja messu pe Messu klo 12 Oulun tuomiokirkossa. Juhla klo 14 keskustan seurakuntatalossa. Vanhusten kirkkopyhä messussa su klo 10 Tuiran kirkossa, klo Karjasillan kirkossa, klo 12 Ylikiimingin kirkossa Seniorien laulupiiri to ja klo Tuiran kirkossa ja to ja klo 13 Pyhän Tuomaan kirkossa Lisää toimintaa vanhuksille löytyy seurakuntien tapahtumaosiosta lehden sivuilta 15~ Olohuoneen pöydällä on kaksi kuvaa samasta pikkupojasta, toisessa hänellä on puku ja valkolakki, toisessa puolestaan virallinen ilme ja armeija-asu.

Kuvat ovat samasta pojasta, kummipojastani Jaakko-Juhanasta. Sitä aina ihmettelee, miten nopeasti lapsi kasvaakaan, äsken tuhiseva vauva, nyt vuotias komea nuori mies.

Kummin tehtävä on kunniatehtävä, luottamustehtävä, eikä se päätyy siihen kun lapsi täyttää 18 vuotta. Kummin yksi tärkeimmistä tehtävistä on rukoilla kummilapsensa puolesta, sitä olenkin tehnyt.

Kuvia katsellessani tulevat mieleen seuraavat sanat: Minä lähetän enkelin kulkemaan sinun edelläsi, suojelemaan sinua matkalla ja viemään sinut siihen paikkaan, jonka olen sinulle varannut. Mitä muutakaan sitä rukoilee kuin että Jumala suojelisi ja varjelisi Jaakko-Juhanaa missä ikinä hän on, mitä ikinä hän tekee.

Psalmissa 34 todetaankin Herran enkeli on asettunut vartioon. Enkelit ovat Jumalan sanansaattajia, ilmoittavat Jumalan rakkaudesta ja huolenpidosta, suojelevat, opastavat ja auttavat ihmisiä. Kuten eräässä tutussa laulussa todetaan: Ja syntikin mustia verkkoja vaan on laajalle laskenut korpehen maan. Niin pianhan niihinkin tarttua vois, jos käsi ei enkelin kädessä ois.

Eräässä virressä todetaan enkeleistä He varjelevat lapsuuden ja nuoren elämämme, seuraavat päiviin vanhuuden, kulkevat lähellämme. Kun kummipoikani lähetti minulle sotilaspoikakuvansa, tunsin huonoa omaatuntoa, koska välimatkat ovat pitkät ja tapaamme harvoin.

Kun olin hänen ylioppilasjuhlassaan, itkin ilosta ja surusta, haikeudesta ja riemusta. Jaakko-Juhana on aina mielessäni ja rukouksissani.

Silloin tällöin hänet voi nähdä myös televisioista pelaamassa tärkeällä paikalla ja maaleja tehden, tuolloin voin sanoa ylpeänä: Kun pitelen sormieni kuluttamaa kuvaa ja mietin tulevaa, hänen loistavaa tulevaisuuttaan, mieleni valtaa usko huomiseen: Hän antaa enkeleilleen käskyn varjella sinua, missä ikinä kuljet, ja he kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen.

Rakas Jeesus, siunaa meitä, anna meille enkeleitä. Siivillänsä meitä peitä, älä meitä koskaan heitä. Juha Vähäkangas Karjasillan seurakunnan pastori Päivän psalmi Ps. Kyseessä on ennen kaikkea lapsen uskoa ylistävä Matteuksen evankeliumin teksti. Tässä mielessä Lasten ja enkelien päivä, jollaisena mikkelinpäivää ennen vietettiin, kuultaa vielä läpi tekstivalinnan kautta.

Nykyisin mikkelinä juhlitaan enkeleitä: Enkeliin viitataan silti tekstissä vain lyhyesti: Ylienkeli Mikaelin nimestä juontuu sana mikkeli, kansanomaisemmin mikko. Jeesus sitoo lapsenomaisen uskon vahvasti kristillisen maailmankuvan ytimeen: Joka minun nimessäni ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut. Mutta jos joku johdattaa lankeemukseen yhdenkin näistä vähäisistä, jotka uskovat minuun, hänelle olisi parempi, että hänen kaulaansa pantaisiin myllynkivi ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen.

Kirkkoraamatussa tekstin otsikkona on Seurakunnan järjestys. Jeesuksen asettama järjestys vaikutti nurinkuriselta maallisen yhteiskunnan järjestykseen verrattuna. Omaan suuruuteensa sokaistuneet opetuslapset kokevat varmasti eräänlaisen järkytyksen, kun Jeesus asettaa pienen lapsen uskon esikuvaksi. Mikkelinpäivä oli entisaikaan yksi kirkkovuoden merkittävimpiä pyhiä: Tuomost kuus kynttelä, kyntteläst kol Matti, Matist nel Maarja, Maarjast puol kolmat suve, suvest puol kolmat Valpuri, Valpurist puol kolmat Eerikki, Eerikist viis Juhani, Juhanist o yhreksen Perttu, Pertust viis Mikkeli, Mikkelist viis pyhämiste, pyhämistest seittämän Tuomos Muurla Mikkelinpäivä oli myös hevoskeskeinen pyhä: Toisin paikoin hevosen selässä oli juhlavasti valkea lakana.

Hänen mielestään seurakuntien pitäisi purkaa hierarkkisia rakenteitaan ja keskittyä yhteisönsä kehittämiseen. Tietenkin uskon Jumalaan, on outoa että kristityltä ihmiseltä edes kysytään sellaista. Olen ollut kristitty vuodesta lähtien, jolloin minut kastettiin. Näin sanoo vapaa kirjoittaja, journalismin kouluttaja Johanna Korhonen. Korhonen ei ole halukas määrittelemään, millaiseen Jumalaan uskoo.

Jumala on kaiken alku ja loppu, Hän ylittää ihmisen käsityskyvyn. Erilaiset porukat kyllä yrittävät määritellä Jumalaa ja kertoa, mitä mieltä Jumala on asioista. Minusta se on aika lystikästä. Itse olisin aika varovainen Jumalan mielipiteiden esittämisessä. Korhosen ensimmäiset seurakuntamuistot liittyvät Oulun Karjasillan seurakunnan päiväkerhoon, johon hän osallistui veljensä kanssa.

Seurakunta kuului Korhosen nuoruuteen rippikoulun jälkeenkin. Nykyisin Korhonen on omien sanojensa mukaan Vantaan Tikkurilan seurakunnassa lähinnä normaalina jäsenenä. Henkisiksi lähiseurakunnikseen hän nimeää aiemmasta asuinpaikasta tutut helsinkiläiset Kallion ja Käpylän seurakunnat. Ylipäätään ihmiset mieltävät olevansa kirkon jäseniä, eivätkä niinkään seurakunnan jäseniä. Heille seurakunta on hal- linnollinen yksikkö, niin kuin se onkin.

Lähiseurakunta on se, mihin on helppo mennä. Kallion seurakunta esimerkiksi tarjoaa paljon taiteisiin liittyviä kursseja, eikä siellä kysellä mihin seurakuntaan osallistuja kuuluu.

Kirkko ei ole yhtä kuin kirkkohallitus, kirkkorakennukset, piispat tai muu henkilökunta. Kirkko olemme me, kirkon jäsenet. En voi ajatella, että kirkko suhtautuisi minuun kielteisesti, koska silloin suhtautuisin itse kielteisesti itseeni, Korhonen pohtii kirkon suhtautumista samaa sukupuolta olevien parisuhteisiin. Hän ei ymmärrä, miten yksinkertainen asia, suhtautuminen homoseksuaalisuuteen, voi joidenkin mielestä olla niin monimutkainen.

Kirkon suhtautumisessa homoseksuaaleihin työntekijöihinsä on kyse työnantajan velvollisuudesta noudattaa lakia. Eikä samaa sukupuolta olevien parisuhteen siunaamisenkaan pitäisi olla hankalaa. Siunaaminen on Jumalan rakkauden häivähdyksen tarjoamista ihmisille. Ei papin tehtävä ole pihdata siunaamista. Korhonen ei kannata samaa sukupuolta olevien parisuhteen siunaamisen pitämistä vain yksityisen sielunhoidon piirissä, kuten se tällä hetkellä on. Siitä on tehtävä virallinen kirkollinen toimitus, johon löytyy kaava kirkkokäsikirjasta.

Yksityisen sielunhoidon rukoushetki olisi pusikossa puolisalaa B-luokan kansalaisille tarkoitettu tilaisuus. Sitä ei voi hyväksyä. Maailmankuvan muutos on vuosisatojen aikana toistuvasti ollut osalle ihmisistä vaikea hyväksyä. Tällä hetkellä ydinperheen säilyttäminen on joillekin tärkeää, joskus se oli kysymys naisen sielun olemassaolosta tai siitä, pitääkö kaikki juutalaiset tuhota.

Kaikkien näiden kysymysten piti hajottaa kirkko. Miksi aina pitää olla joku höpö aihe, jota tuijotetaan? Voisivatko seksuaalisuuden monimuotoisuutta ongelmana pitävät ihmiset kehittää itselleen vaihtoehtoista elämänsisältöä jostain muusta kiistanaiheesta?

He voisivat vaikka jatkaa muutama sata vuotta sitten viritettyä veristä riitaa siitä, kiertääkö aurinko maata vai toisin päin. Sentyyppisestä kinastelusta olisi vähemmän haittaa muille. Kirkosta välittyy Korhosen mukaan todellisuutta vanhoillisempi kuva. Vastikään Korhonen keskusteli aiheesta erään papin kanssa. Tämä oli kertonut rippileiriläisille kirkon hallinnosta. Mikä kirkolliskokous on, ja kuinka siihen voi vaikuttaa vain välillisesti äänestämällä seurakuntavaaleissa.

Lisäksi hän oli varottanut nuoria, että vaalilistojen kanssa kannattaa olla tarkkana, koska ne ovat nimiltään epäselviä ja saattavat johtaa harhaan ehdokkaiden taustoista. Nuoret kauhistelivat siitä, miten vaikeaa vaikuttaminen kirkossa on ja ajattelivat, että ainakin piispaa äänestämällä he voivat vaikuttaa siihen, mitä mieltä kirkossa ollaan asioista.

Järkytys oli suuri, kun he kuulivat, ettei piispaakaan pääse itse valitsemaan, vaan piispan valitsee pieni joukko ihmisiä. Kirkko ei tee hallintoonsa osallistumista helpoksi. Toisaalta se on ymmärrettävä pattitilanne, sillä päättäjiksi valituilla ei ole halua muuttaa rakenteita ja luopua vallastaan. Piispoilta Korhonen kaipaisi rohkeutta esittää mielipiteitä. Kyllä ihmiset ymmärtävät, että piispoilla voi olla erilaisia mielipiteitä asioista.

Emme ole enää lapsia, joten meitä ei tarvitse kohdella lapsina, joille pitää esittää yksimielisyyttä. Näkemyseroja voi olla ilman että se uhkaa kirkon yhtenäisyyttä. Kirkon yhtenäisyyttä horjuttaa kaunisteltu pakkokonsensus, tulivuori maan alla. Laulaminen on Korhosen toinen ammatti. Hän laulaa Vox Silentii -lauluyhtyeessä, joka on erikoistunut keskiaikaiseen kristilliseen rukouslauluun.

Kirkkolaulu on lähinnä liturgista musiikkia. Musiikin ydin on hengellisyys. Siinä muodostuu myös yhteys aikakausien välille. Vox Silentii laulaa vuotta sitten muotoutunutta musiikkia samalla instrumentilla, joka oli käytössä siihen aikaan: Se ei ole muuttunut mihinkään, kuten ei myöskään vanhojen kirkkojen vuosisatainen akustiikkakaan. Kirkkolaulu tarjoaa Korhoselle laajan näköalan erilaisiin seurakuntiin.

Laulamisen kautta näemme erilaisia seurakuntia ja vaistoamme nopeasti, millainen meininki seurakunnassa on: Esimerkki hyvästä toimintamuodosta on Birgitan vaellus Lempäälässä: Jos ihmiset eivät jaksa istua kirkossa, mennään yhdessä kävelemään luontoon. Korhonen luki vastikään Yhdysvaltain Cape Canaveralista, eli paikasta josta avaruussukkulat lähetetään.

Häneen teki vaikutuksen se, kuinka koko henkilöstöllä siivoojaa myöten on yhteinen päämäärä: Samalla tavalla pitäisi työn päämäärä määritellä myös seurakunnissa: Pappi tekee työtään, kanttori omaansa. Silti kaikki tekevät samaa hengellistä työtä. Hänen mielestään selväjärkisten päiväkerhotätien ja vahtimestareiden ääntä pitäisi kuunnella enemmän, sillä myös heidän työnsä syvin ydin on hengellinen työ.

Monelle ihmiselle seurakunnan kasvot eivät ole kirkkoherran vaan suntion kasvot, sillä hän on usein ensimmäisenä vastaanottamassa tulijoita.

Seurakuntien pitäisi luopua kerroksellisesta hierarkkisesta rakenteesta, jossa kirkkoherra on kukkona tunkiolla ja lastenohjaajat alimpina, Korhonen vaatii. Harvat työyhteisöt ovat Korhosen mukaan yhtä hyvässä asemassa kuin seurakunnat.

Yritykset eivät voi tietää, meneekö niillä vielä vuoden päästä hyvin. Kirkko sen sijaan voi luottaa, että ensi vuonnakin taloudellinen tilanne on edelleen hyvä. Toimintaa kannattaisi kehittää pitkällä ja luottavaisella aikajänteellä niin, että sekä työyhteisöt että seurakuntalaiset voisivat hyvin. Perhemessu su klo 12 Heinätorin seurakuntatalossa. Tiina Kinnunen ja Henna- Mari Sivula.

Karjasillan seurakunta Viikkomessu to klo 18 Karjasillan kirkossa. Toimittaa Kimmo Kieksi, kanttorina Sari Wallin. Messu su klo 10 Karjasillan kirkossa. Messu su klo 10 Kastellin kirkossa.

Perhemessu su klo 12 Pyhän Andreaan kirkossa. Perhemessu su klo 12 Maikkulan kappelissa. Kirkkokahvit ja mikkelinpäivän perhetapahtuma monitoimitalolla. Mikkelinpäivän jumalanpalvelus su klo 13 Oulun kaupunginsairaalassa.

Toimittavat Hannele Lusikka ja Jyrki Vaaramo. Gospelmessu su klo 15 Kastellin kirkossa. Toimittaa Juha Vähäkangas, avustaa Katja Ylitalo. Esa Rättyä ja Karjasillan gospelryhmä YA1. Perhemessu su klo 15 Kaukovainion kappelissa. Viikkomessu to klo 18 Karjasillan kirkossa. Tuiran seurakunta Messu su klo 10 Tuiran kirkossa. Kelttiläinen messu su klo 10 Pyhän Luukkaan kappelissa. Perhemessu su klo 12 Pyhän Tuomaan kirkossa. Kutsujumalanpalvelus 7-vuotiaille ja heidän perheilleen.

Sanajumalanpalvelus su klo 12 Pateniemen kirkossa. Sanajumalanpalvelus su klo 12 Rajakylän seurakuntakodissa. Toimittaa Harri Fagerholm, kanttorina Heikki Jämsä. Vauvakirkko su klo 15 Pateniemen kirkossa. Kirkkokahvit ja -mehut sekä pilttitarjoilu. Seurakunnan pikkuväen yhteisessä kirkkohetkessä lauletaan ja leikitään, hiljennytään ja siunataan. Iltamessu su klo 18 Tuiran kirkossa. Viikkomessu ke klo 20 Tuiran kirkossa. Toimittaa Juha Valppu, kanttorina Heikki Jämsä.

Oulujoen seurakunta Messu su klo 10 Oulujoen kirkossa. Perhekirkko su klo 14 Myllyojan seurakuntatalossa. Ylikiiminki Perhemessu su klo 12 Ylikiimingin kirkossa. Hailuoto Mikkelinpäivän perhejumalanpalvelus su klo Toimittaa Matti Keskinen, kanttorina Kaisamarja Stöckell.

Haukipudas Gospelmessu pe klo 18 seurakuntakeskuksessa. Perhemessu su klo 10 seurakuntakeskuksessa. Jumalanpalveluksen yhteydessä kerhonohjaajien tehtävään siunaaminen. Seurakunta tarjoaa kirkkokyytiä, kyytitilaukset diakoniatoimistoon pe klo 9 11 p Kempele Mikkelinpäivän messu su klo 10 Pyhän Kolminaisuuden kirkossa.

Mukana Iin kirkkokuoro johtajana Kaarina Eronen ja Kempeleen kirkkokuoro. Mikkelinpäivän enkelikirkko su klo 18 Pyhän Kolminaisuuden kirkossa. Toimittaa Seija Helomaa, kanttorina Tomi Heilimo. Kiiminki Perhemessu su klo 10 kirkossa. Kirkkokuljetus p Lounas seurakuntakeskuksessa. Isovanhempien ja lasten toimintapäivä klo 14 saakka.

Perhemessu su klo 13 Jäälin seurakuntakodissa. Liminka Mikkelinpäivän perhekirkko su klo 12 kirkossa. Mukana päivä- ja perhekerholaiset. Mikkelinpäivän sanajumalanpalvelus su klo 15 Vanamossa. Toimittaa Aino Pieskä, kanttorina Mika Kotkaranta. Lumijoki Messu su klo 10 kirkossa. Muhos Perhemessu su klo 12 kirkossa. Kirkkokahvit ja -mehut seurakuntatalossa. Sanajumalanpalvelus su klo 14 Rokualla.

Toimittaa Pekka Kyllönen, kanttorina Ossi Kajava. Oulunsalo Messu su klo 10 kirkossa. Toimittaa Vesa Äärelä, kanttorina Taru Pisto. Perhemessu su klo 12 kirkossa. Pudasjärvi Messu su klo 10 seurakuntakodissa. Muistakaa sivukyläläiset kirkkotaksimahdollisuus, edestakainen kyyti 3, taksit mahdollisimman täyteen. Toimittaa Jaakko Sääskilahti, kanttori Kimmo Juusola. Muistakaa kirkkotaksimahdollisuus, edestakainen kyyti 3, taksit mahdollisimman täyteen.

Kappelin jumalanpalvelukseen kutsutaan myös Livojokivarren ja Syötteen suunnan seurakuntalaisia. Toimittaa Harri Isopahkala, kanttorina Unto Määttä. Toimittaa Heikki Karppinen, kanttorina Unto Määttä.

Toimittaa Heikki Karppinen, kanttorina Arja Leinonen. Kirkkokahvit ja enkelinäyttely seurakuntatalossa. Toimittaa Perttu Kyllönen, kanttorina Veijo Kinnunen. Kestiläläisten ja pyhäntäläisten 5-vuotiaiden syntymäpäiväjuhlat seurakuntatalossa. Toimittaa Harri Isopahkala, kanttorina Arja Leinonen. Tyrnävä Sanajumalanpalvelus su klo 10 Tyrnävän kirkossa. Toimittaa Timo Liikanen, kanttorina Heikki Lumiaho.

Kirkkokahvit ja rippikoulun infotilaisuus Tyrnävän seurakuntatalossa. Körö körö kirkkoon -vauvakirkko su klo 16 Tyrnävän kirkossa. Mehua ja kahvia sekä yhteisiä laululeikkejä Tyrnävän seurakuntatalolla. Hartaus to ja klo Sana elää pe klo 18, Keskustan seurakuntatalo. Yksinäisyydestä yhteyteen la klo 18, Keskustan seurakuntatalo. Sanan ja rukouksen ilta su klo 18, Oulun tuomiokirkko. Opettajien raamattupiiri ma klo 16, Vanha pappila, Jössensali.

Päiväseurat ke klo 12, Keskustan seurakuntatalo. Hartaus ke klo 14, Aurinkokoti. Hiljaisuuden rukoushetki ke klo 19, Oulun tuomiokirkon krypta.

Rukousta, hiljaisuutta, raamatuntekstejä, rukouslauluja. Hartaus to klo 14, Keskustan palvelukeskus. Raamattupiiri to klo 16, Intiön seurakuntakoti. Ompeluseurat to klo Karjasillan seurakunta Raamattupiiri to klo 18, Maikkulan kappeli. Rauhanyhdistyksen ompeluseurat to klo 18, Kaukovainion kappeli. Rauhanyhdistyksen ompeluseurat pe klo 18, Kastellin kirkko.

Rauhanyhdistyksen raamattuluokka pe klo 18, Kastellin kirkon pappilan kamari. Alfa-kurssi ti klo 18, Karjasillan kirkko. Sopii erityisesti epäilijöille, etsijöille ja niille jotka haluavat löytää uudelleen uskonsa perusteet. Viikottainen kurssi-ilta alkaa yhteisellä iltapalalla, jonka jälkeen alustus illan aiheesta.

Rauhanyhdistyksen kirkkoseurat ti klo 19, Karjasillan kirkko. Stiven Naatus ja Heikki Tiirola. Miesten raamattupiiri ke klo 18, Karjasillan kirkko. Pappilan raamattupiiri ke klo 11, Kastellin kirkko.

Raamattupiiri to klo Raamattupiiri to klo 18, Maikkulan kappeli. Raamattupiiri to klo 18, Kastellin kirkon pappilan kamari.

Tuiran seurakunta Raamattupiiri to klo Rauhanyhdistyksen ompeluseurat to klo Rauhanyhdistyksen kirkkoseurat to klo 19, Pyhän Luukkaan kappeli. Miestenpiiri ti klo 18, Tuiran kirkko. Raimo Salonen alustaa aiheesta Kristityn vapaus. Raamattupiiri ti klo 18, Niittyaron seurakuntakoti. Oulujoen seurakunta Akkuna-iltapäivä su klo 16 18, Hintan seurakuntatalo. Jumala on Israelin ja koko maailman. Eeva Pouke kertoo Jerusalemin Shalhevetjah-keskuksen toiminnasta.

Musiikki ja kulttuuri Oulun tuomiokirkkoseurakunta Virsitaitaja-virsilaulutilaisuus to ja klo Lauletaan virsikirjan vieraimpia virsiä. Virsilauluilta ti klo 18, Heinätorin seurakuntatalo. Perheen juhlapäiviin liittyviä virsiä, Esko Laukkanen. Eläkeläisten konsertti ma klo 13, Oulun tuomiokirkko.

Händelin, Haydnin ja Mendelssohnin musiikkia. Karjasillan seurakunta Virsilaulutuokio ma klo 18, Kastellin kirkko. Virsilaulutuokio ke klo 18, Karjasillan kirkko. Diakonia Oulun tuomiokirkkoseurakunta Diakonian ajanvaraus maanantaisin klo 9 11 p keskustelua, kotikäyntiä tai taloudellisen tuen hakemista varten.

Karjasillan seurakunta Diakonian ajanvaraus maanantaisin klo 9 11 p tai Karjasillan diakoniatoimistolta, Nokelantie Diakoniapiiri ma klo , Kaukovainion kappeli. Ystävänkamari ti klo , Kaukovainion kappeli. Diakoniaryhmä ke klo , Maikkulan kappeli. Tuiran seurakunta Juttutupa ma klo 10, Pyhän Luukkaan kappeli. Vieraana pastori Pasi Kurikka.

Juttutupa ma klo 11, Koskelan seurakuntakoti. Lähetystyöntekijä Eeva Pouke kertoo työstään Jerusalemissa. Diakoniapiiri ma klo 14, Pyhän Luukkaan kappeli.

Lämmitä lähimmäistä -ilta diakonialle ti klo 17, Tuiran kirkko. Ilta on diakonian vapaaehtoisten tapaaminen käsitöiden ja iltakahvin merkeissä. Illan keskustelun aiheena on rakkaus. Oulujoen seurakunta Diakonian ajanvaraus taloudellisen tuen hakemista varten maanantaisin klo 9 11 p tai käymällä Myllyojan seurakuntatalossa. Madekosken diakoniapiiri to klo 12, Sanginsuun seurakuntakoti. Yhteiset seurakuntapalvelut kehitysvammaiset Keskustelukerho ti klo , Heinätorin seurakuntatalo.

Avotyöntekijöiden keskusteluilta ke klo , Öbergin talo. Päihdetyön tavoiteryhmä ma klo , Öbergin talo. Lähetys Lähetyssoppi torstaisin klo 10 14, Keskustan seurakuntatalo.

Leivonnaisia, käsitöitä, arpoja ja muuta mukavaa sekä vohvelikahvila. Tuotto ohjataan nimikkotyölle Suomen Lähetysseuran kautta. Siipi, lähetyksen puoti ja paja ma-ke ja pe klo Puodista käytettyjä astioita, liinavaatteita, koruja, kirjoja sekä pajan tuotteita, tarjolla myös kahvia yms.

P Lähetystovi pe klo 12, Siipi, lähetyksen puoti ja paja. Tovi toimintaa, mukana Tarja Oja-Viirret. Basaaripäivä Namaste su klo 12, Heinätorin seurakuntatalo. Karjasillan seurakunta Kaukovainion lähetyspiiri ti klo , Kaukovainion kappeli.

Ajankohtaista lähetystyöstä ja nimikkolähettien tilanteista virsiä ja rukousta unohtamatta. Vastuuhenkilöinä Elvi ja Jaakko Lounela.

Oulujoen kauniissa pappilassa keskustellaan ensi keskiviikkona naiseudesta. Pappilassa puhutaan naiseudesta Oulujoen pappilassa käydään keskiviikkona kello 18 naiseuden vuoropuhelua. Tilaisuudessa puhuvat diplomikosmetologi Auli Hedman ja seurakuntapastori Helena Paalanne. Työnjaon mukaan Hedmanin aiheena on ulkoisen kauneuden merkitys ja Paalanteen sisäisen kauneuden tärkeys.

Helena Paalanne aloitti valmistautumisen tilaisuuteen kirjoittamalla Internetin hakukoneeseen sanan naiseus. Hän kertoo hämmästyneensä, millaisia sivustoja sanalla aukeni katsottaviksi. Ne saivat minut pohtimaan, mistä naiseudessa on kyse ihmisten mielissä. Miksi naiseudesta on niin vaikea puhua ilman, että kohta päädytään puhumaan miehistä.

Eräällä kristillisellä sivustolla naiseus määriteltiin kolmea kautta: Missä on sinkkunaisten naiseus, tai niiden, joilla ei ole lapsia? Tuiran seurakunta Lähetyspiiri ma klo Oulujoen seurakunta Raamattu- ja lähetyspiiri ma klo 18, Myllyojan seurakuntatalo. Raamattu- ja lähetyspiiri ma klo Lapset ja lapsiperheet Päiväkerhot löytyvät osoitteesta Oulun tuomiokirkkoseurakunta Pyhäkoulu su klo 12, Makasiininkatu 6. Pyhäkoulu on lasten oma kirkko.

Pyhäkoulu su klo Perhekerho to klo 10, Intiön seurakuntakoti. Perhekerho on lasten ja aikuisten kohtaamispaikka, johon lapsi tulee yhdessä huoltajan kanssa. Karjasillan seurakunta Pyhäkoulu su klo 10, Kastellin kirkko. Pyhäkoulu su klo 10, Karjasillan kirkko. Pyhäkoulu su klo 12, Maikkulan kappeli. Pyhäkoulu su klo 12, Kaukovainion kappeli. Mikkelinpäivän perhetapahtuma su klo 12 15, Maikkulan kappeli ja monitoimitalo. Perhekerho ma klo 9. Taidepyhis ma klo Perhekerho ti klo 12, Pyhän Andreaan kirkko.

Perhekerho ke klo , Kaukovainion kappeli. Essi Saloranta Naiset tarvitsevat kehuja? Paalanne on pahoillaan, että nainen tuntuu tarvitsevan usein kehuja välttyäkseen riittämättömyyden tunteelta. Positiivinen palaute esimerkiksi työyhteisössä ilahduttaa luonnollisesti meitä kaikkia, mutta ainakaan itse en koe kaipaavani kenenkään ulkopuolisen olet hyvä -taputteluja tietääkseni, missä olen hyvä ja missä en.

Kenenkään arvo ei ole kiinni siitä, mitä muut hänestä ajattelevat. Paalanne innostui pappilan tilaisuudesta myös siksi, että haluaa keskustella yhdessä toisten naisten kanssa, miksi muotimaailman huippumallien täytyy olla sairaalloisen laihoja mustine silmänaluksineen. Paalanteen mielestä on itsestään selvää, etteivät ulkoiset raamit riitä tekemään kenestäkään kaunista edes muotinäytöksien catwalkilla.

Jos raamien sisällä on jotain vastenmielistä, pelkkä hyvä ulkokuori ei tee kauniiksi, Paalanne väittää. Riitta Hirvonen Kastellin kirkko. Perhekerho ke klo , Maikkulan kappeli. Perhekerho ke klo , Pyhän Andreaan kirkko. Tuiran seurakunta International Family Clubenglanninkielinen perhekerho to ja klo 13, Pyhän Luukkaan kappeli. Nautitaan syksyisestä luonnosta, leikitään ja askarrellaan. Mukana pastori Juha Tahkokorpi p sekä lastenohjaajia.

Pyhäkoulu la klo Pyhäkoulu su klo 10, Pyhän Luukkaan kappeli. Pyhäkoulu su klo 12, Niittyaron seurakuntakoti. Kansainvälinen pyhäkoulu su klo Kahvikeskustelu on puolen tunnin mittainen, ohjelmallinen kirkkokahvitilaisuus kerran kuussa jumalanpalveluksen jälkeen. Kahvikeskustelun vetäjän tehtävänä on innostaa seurakuntalaiset jatkamaan saarnassa käsiteltyä teemaa rennosti ja vapaamuotoisesti, kuten kahvikeskusteluidean Töölöstä Ouluun tuonut pastori Mikko Salmi luonnehtii.

Töölössä kahvikupin äärellä on keskusteltu jo 30 vuotta. Salmen mukaan kokemukset ovat olleet hyviä: He tietävät saavansa kuulijoilta kriittistäkin palautetta. Kaikki tämä tarkoittaa jumalanpalveluksien kehittymistä, Salmi sanoo. Töölössä kirkkokahville osallistutaan kahvikeskustelupyhinä ahkerammin kuin muina sunnuntaina.

Keskustelut luovat yhteisöllisyyttä Salmen mielestä kahvikeskustelut ovat yritys muuttaa jumalanpalveluksia aiempaa yhteisöllisemmiksi.

Nykyisellään ne ovat hänen mielestään liiaksi alttarivetoisia eli pappiskeskeisiä. Töölössä kahvikeskusteluista on innostuttu niin paljon, että seurakuntalaiset ottavat saarnan syyniin, vaikka pappi ei joutaisikaan jäämään keskustelukumppaniksi. Seurakuntalaisilla on paljon fiksua sanottavaa, Salmi on huomannut. Hänen mukaansa kahvikeskusteluissa saa antaa kommentteja myös esimerkiksi virsivalinnoista.

Salmi yllyttää muita seurakuntia kopioimaan idean kahvikeskusteluista. Salmen haaveena on saada saarnajatkot esimerkiksi Kastellin kirkkoon. Seuraava kahvikeskustelu on Karjasillan kirkossa Saarnavuorossa on vs. Mikkelinpäivän perhetapahtuma Sunnuntaina klo Maikkulan kappelissa ja monitoimitalossa Tapahtuma alkaa kappelissa perhemessulla klo 12, mukana lapsikuoro.

Sen jälkeen perhetapahtuma monitoimitalolla Kangaskontiontie 3. Tarjolla kahvit ja mehut, ongintaa, onnenpyörä, arvontaa, lähetystyön pöytä, kasvomaalausta ja pyhäkoulunopettajien rakentama hiljaisuuden huone. Klo esiintyy lastentrubaduuri Seppo Sammakko Kuusikko. Varaa pikkurahaa arvontaa ym. Höyhtyän suuralueen yhteistapahtuma Torstaina klo 18 Karjasillan kirkossa Riitta Hirvonen Kirkolle kutsutaan viime vuoden aikana Karjasillan ja Höyhtyän alueelle muuttaneet ihmiset ja rotat.

Klo 18 puolen tunnin messu kirkkosalissa. Klo virsikaraokea ja iltapalaa seurakuntasalissa. Taitaa olla myös muutama puhe. Lapsille on tietenkin ongintaa ja muuta tekemistä. Niin ja aikuisille bingo. Terveisin Höyhtyän suuralueen virallinen kirkonrotta Perhekerho to ja klo 9. Perhekerho ti klo 9.

Oulujoen seurakunta Pyhäkoulu su klo , Hintan seurakuntatalo. Olemme retkellä Tervarannassa Tiilitien päässä. Ylikiiminki Perhekerho ke klo 10, Ylikiimingin seurakuntatalo. Varhaisnuoret Lisätietoja varhaisnuorten kerhoista osoitteessa www. Nuoret Karjasillan seurakunnan ja tuomikirkkoseurakunnan isoskoulutusleiri vol Rokuan leirikeskus. Tuleva isonen, jos tämä leiriajankohta ei käy, ilmoittaudu marraskuun leirille. Hannalta, p Karjasillan seurakunnan ja tuomiokirkkoseurakunnan isoskoulutus ke klo Jos et pääse paikalle, tule Heinätorin opetuskertaan.

Karjasillan seurakunta Nuorten raamis ti klo , Maikkulan kappeli. Käydään läpi eri aiheita yhdessä jutustelun ja tutkiskelun kautta. Nuortenilta ke klo , Kaukovainion kappeli.

Tuiran seurakunta Meri-Toppilan yökahvila pe klo 20 23, Meritoppilan monipalvelukeskus. Yläkoululaisille tarkoitettu perjantai-illan päihteetön viettopaikka. Pöllönkankaan yökahvila Pöllö pe klo 20 23, Pöllönkankaan ostoskeskus. Nuortenilta ke klo Nuorten improryhmä to klo 17, Tuiran kirkko.

Tutustutaan porukalla impro-tekniikoihin, hullutellaan ja valmistellaan Majakkaa Oulugospeliin. Vapaa pääsy, kesto reilu tunti verran. Tarvittaessa lisätietoja Päivi Jussilalta, p Yliopiston vipinäviikko hyvinvointia ja virtaa keholle ja mielelle Ma terveystapahtuma arkkitehtiosastolla klo Ti terveystapahtuma yliopiston keskusaulassa klo , tapahtuman avaus rehtori Lajunen.

Luento klo salissa PR, opintopsykologi Sirpaliisa Euramaa: Ke aulatapahtuma lääkiksellä klo Opinto-ohjauksen teemapäivä yliopiston keskusaulassa. To liikuntapäivä Linnanmaan liikuntahallilla klo Pe Nyytin alkoholiton hengailuilta klo 18 Linnanmaalla apinatalon kerhotiloissa. Tapahtumat ovat yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle avoimia ja maksuttomia. Takkailta ti klo 18, Pyhän Luukkaan kappeli. Kansanlähetyksen Kolme kohtaamista -ilta ma klo Evankelisten opiskelijoiden opiskelijailta ke klo Seniorit Vanhustenviikon juhla pe klo 13, Linnanmaa, Oulun yliopiston Saalastinsali.

Rehtori Lauri Lajunen toivottaa tervetulleeksi. Hartaus vanhustyön pastori Markku Palosaari. Juhlapuhe apulaiskaupunginjohtaja Sinikka Salo. Ohjelmassa musiikkiesityksiä ja kahvitarjoilu. Osallistujille järjestetään ilmainen linja-autokuljetus, reitit ks. Oulun tuomiokirkkoseurakunta Toiminta- ja keskustelukerho to klo Raksilan kerho to klo 12, Kajaanintie 1.

Tarinatupa ke klo 13, Intiön seurakuntakoti. Karjasillan seurakunta Vanhusten kirkkopyhä su klo 10, Karjasillan kirkko. Eläkeläisten kerho to klo 12, Pyhän Andreaan kirkko.

Eläkeläisten kerho to klo 13, Kastellin kirkko. Eläkeläisten kerho ma klo , Maikkulan kappeli. Seurakuntakerho ti klo 13, Höyhtyän palvelukeskuksen mummon kammari.

Eläkeläisten kerho to klo Tuiran seurakunta Eläkeläisten kerho to klo 13, Koskelan Palvelukeskus. Vanhusten kirkkopyhä su klo 10, Tuiran kirkko. Eläkeläisten kerho to klo 13, Pyhän Tuomaan kirkko. Tarkoitettu Oulujoen pohjoispuolen yli vuotiaille asukkaille. Tavoitteena löytää uusia ystäviä ja saada voimia päivään sekä tietoa omasta kunnosta huolehtimiseen.

Jokainen kerta alkaa kahvittelun ja keskustelun merkeissä ja jatkuu liikunnallisella tuokiolla. Oulujoen seurakunta Eläkeläisten kerho to ja klo 10, Huonesuon seurakuntakoti. Eläkeläisten kerho to ja klo 13, Myllyojan seurakuntatalo. Vanhusten kirkkopyhä su klo 12, Ylikiimingin kirkko. Eläkeläisten kerho ma klo 12, Hintan seurakuntatalo.

Eläkeläisten kerho ma klo 12, Sanginsuun seurakuntakoti. Ikäihmisten kuntopiiri ma klo 18, Huonesuon seurakuntakoti. Ylikiiminki Laulukerho torstaisin klo 10, Ylikiimingin seurakuntatalo. Seurakuntakerho ti klo 11, Ylikiimingin seurakuntatalo. Leirit ja retket Veteraanien leiri Rokuan leirikeskus. Kuorot ja kerhot Lisätietoja kuoroista osoitteessa Kaatuneitten omaiset ma klo 12, Keskustan seurakuntatalo. Tuiran seurakunta Puuhakerho ma ja ke klo 9, Intiön hautausmaan kasvihuoneen kellari.

Kivi- ja tiffanykerho ti klo 10, Pyhän Tuomaan kirkko. Oulujoen seurakunta Fransupiiri ti klo 17, Myllyojan seurakuntatalo. Aikuisten kuntopiiri ke klo 17, Hintan seurakuntatalo. Muut menot Vastaanotto verenpaine- ja keskusteluasioissa to klo 9 10, Koskelan seurakuntakoti. Aamupiiri la klo 10, Vanha pappila, Sipiläsali. Naisten ilta ma klo 18 20, Öbergin talo.

Yhdessäoloa, keskustelua, mahdollisuus saunomiseen. Kansainvälinen ilta ti klo 18, Kaukovainion kappeli. Miesten piiri ke klo 18, Heinätorin seurakuntatalo.

Naisten ilta ke klo 18, Oulujoen pappila. Höyhtyän suuralueen yhteistapahtuma to klo 18, Karjasillan kirkko. Aikuisrippikoulu Pyhän Andreaan kirkko. Tämän runon tahtoisin kuulla runoilta toiverunoista su klo 18, Kastellin kirkko.

Mikä runo on koskettanut sinua eniten? Kansainvälisyys Lisätietoja kansainvälisen työn tapahtumista osoitteessa International Family Clubenglanninkielinen perhekerho to ja klo 13, Pyhän Luukkaan kappeli.

There is no enrollment of fee. Anu Marden Kansainvälinen pyhäkoulu su klo Kansainvälinen ilta Kaukovainion kappelilla ti klo 18, Kaukovainion kappeli. Vauvakirkko Sunnuntaina klo 15 Pateniemen kirkossa Seurakunnan pikkuväen yhteisessä kirkkohetkessä lauletaan ja leikitään, hiljennytään ja siunataan.

Kaikenikäisille sopiva Esra-näytelmä alkaa klo Jumalanpalveluksen kolehtiin voi antaa leluja ja koruja, jotka myydään nepalilaisen lastenkodin hyväksi Suomen Lähetysseuran kautta. Uusi kurssi alkaa tiistaina klo 18 Karjasillan kirkolla. Kainuuntie Oulunsuuntie Erkkolansilta Sangintie palv. Leirille otetaan 40 ensiksi ilmoittautunutta. Lisätietoja Atte Kääriäinen p , ja Sirpa Karjalainen p , luokkalaisten leiri Juuman leirikeskuksessa.

Vierailu Oulangan luontokeskukseen ja Kiutakönkäälle ja vaellus Myllykoskella. Lisätietoja Sanna Tervo p luokkalaisten leiri Rokuan leirikeskuksessa. Leirin hinta on aikuisilta 44, 4 vuotiaat, opiskelijat ja eläkeläiset Lisätietoja Anja Saukkomaa p ja Outi Leinonen p Ilmoittautumiset viimeistään ilmo tai arkisin klo 9 16 p Leirit täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Jäikö ripari nuorena käymättä, kolkuttaako kesähäät tai kummius? Kiinnostaako syväluotaus pyhän ytimeen? Ilmoittautumiset Mikko Salmelle mennessä: Kehäristin ympyrän sanotaan kuvaavan maailmaa, jonka kaikille kolkille ulottuu Kristuksen herruus.

Maanläheinen kelttimessu Pyhällä Luukkaalla Pyhän Luukkaan kappelissa vietetään kelttimessua sunnuntaina, Mikkelin päivänä kello Jumalanpalveluksen toimittavat kappalainen Päivi Jussila ja kansainvälisen työn pastori Árpàd Kovàcs.

Kanttorina on Lauri-Kalle Kallunki. Kelttimessu sisältää kelttirukouksia ja vanhoja kelttiläisiä ja irlantilaisia lauluja.

Jussila tutustuttaa kirkkoväen myös kelttiläiseen kehäristiin. Päivi Jussilalle itselleen kelttirukouksissa on tärkeää niihin sisältyvä suojeluksen ajatus. Suojelusteeman vuoksi kelttimessu sopii hyvin juuri Mikkelin päivään, joka on omistettu enkeleille.

Jussila kuvailee kelttirunoja ja -rukouksia vaikuttaviksi, maanläheisiksi ja kosmisiksi. Niissä korostuu kaiken luodun yhteenkuuluvuus. Kelttiläiset kielikuvat istuvat myös meidän arkeemme, vaikka emme kaupungissa elä lähellä luontoa. Jussilan mielestä Siunauslaulun sanat ovat hyvä esimerkki tekstien maanläheisyydestä. Tulkoon tie sinua vastaan, olkoon tuuli aina myönteinen, päivä poskillesi paistakoon, sade pelloillesi virratkoon. Ja kunnes kohdataan, elämäsi jääköön käsiin Jumalan.

Mikkelin päivän vuoksi päiväkerholaiset ja pyhäkoululaiset jakavat messuun tulijoille laulumonisteet ja rukouslaput. Lapset saavat valita mielialaansa ja päivän tunnelmaan sopivan värisen kreppipaperin. Papereista he muodostavat kirkon eteen kuvan auringosta säteineen.

Oulussa järjestetään The Irish Festival of Oulu. Maailman pohjoisimmilla irkkufestivaaleilla voi tutustua irlantilaiseen kulttuuriin: Jyväskylän Kirkkopäivillä elokuussa vietetty kelttimessu ihastutti jumalanpalvelukseen osallistujat lopputaputuksiin saakka. Monipuolista lauluun liittyvää toimintaa.

Voi myös tulla kuuntelemaan. Vanhusten kirkkopyhä Sunnuntaina klo 10 Tuiran kirkossa Kirkkopyhä aloittaa valtakunnallisen vanhustenviikon, jonka aiheena on Kuntoutuminen kunniaan.

Messun jälkeen kirkkokahvit seurakuntasalissa. Vanhusten kirkkopyhä Sunnuntaina klo Karjasillan kirkossa Kirkkopyhä aloittaa valtakunnallisen vanhustenviikon, jonka aiheena on Kuntoutuminen kunniaan.

Messun jälkeen kirkkokahvit ja kahvikeskustelu kirkkovuoden tekstistä. Paluukyyti Vanhusten kirkkopyhä Sunnuntaina klo 12 Ylikiimingin kirkossa Linja-auto kulkee seuraavaa reittiä: Madekoski, Sanginsuun tienhaara klo Kainuuntie - Pikkarala - vanhaa tietä Pikkaraisen kylälle klo Laukan sillan kautta Vaalan tielle - Lapinkangas, ent.

Seniorien laulupiiri Torstaina ja klo Tuiran kirkossa Torstaina ja klo 13 Pyhän Tuomaan kirkossa Laulupiirissä lauletaan yhteislauluina virsiä, hengellisiä lauluja, vanhoja koululauluja ja toivelauluja. Laulupiiri alkaa yhteisellä kahvihetkellä ja päättyy hartauteen. Laulupiiri osallistuu messuihin ja järjestää retken joulukonserttiin. Elämän polku Kastetut Tuomiokirkko: Riestola 57, Bertta Meepoli Ylihuttula s. Helmi Kahilakoski 89, Aune Elisabeth Ollila s.

Laitinen 84, Jenni Elisabet Tyvelä s. Eino Ilmari Seluska Kirkkoherra Kanttori Diakonissa Suntio Kirkkokuoro to klo kirkolla. Liikuntasalin perhevuoro pe klo Rauhanyhdistyksen seurat su klo 17 Ronkaisella, Isonkyläntie Eläkeliitto ti klo 11 srk- Enkelit mukaan kirkkoon Mikkelinpäivänä Tuo oma enkelisi piirretty, askarreltu, taulu, posliinienkeli tai muu perhekirkkoon su klo Jumalanpalveluksen jälkeen on kirkkokahvit ja -mehut srk-salissa.

Haukipudas Lehti puusta variseepi Kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto suljettu ma Eläkeläisten musiikkipiirin syksyn ensimmäinen kokoontuminen to klo 13 salissa. Kartanossa kajahtaa ke klo Alpo Parrila laulaa ja laulattaa.

Kaverikerhon syysretki Vaskeen to Lähtö omin kyydein klo 10 kirkolta. Paavo Heimo Korpela Kauneimmat koululaulut -yhteislaulutilaisuus ke klo 19 seurakuntakeskuksessa. Kaikki laulun ja muun musiikin ystävät ovat tervetulleita. Omaishoitajien vertaistukiryhmä ti klo 13 srkkeskuksen neuvotteluhuoneessa.

Tarjolla kyyti- ja kynkitysapua Helena Strandin konsertti kirkossa Kansakoulun isän pastori Uno Cygnaeuksen mielestä laulu oli oleellinen kasvatusvoima, jonka tarkoituksena oli mm. Tästä syystä laulu kuului niin jokaiseen koulupäivään kuin myös kaikkiin kouluissa vietettyihin juhlatilaisuuksiin. Vanha kansakoulu opittiin tuntemaan laulavana kouluna. Yhteislaulutilaisuudessa tutustutaan kodin lauluihin, isänmaallisiin lauluihin, luontoaiheisiin lauluihin sekä maakuntalauluihin.

Näiden tekijöinä on seminaareista valmistuneita kansakoulunopettajia kuten Immi Hellén, J. Hannikainen ja Mikael Nyberg. Heidän ansiostaan koulut saivat käyttöönsä sellaisia lauluja kuten Oravan pesä, Lehti puusta variseepi, Minne käy tuulen ilmassa tie, Tiedän paikan armahan ja Tuuli hiljaa henkäilee. Koululaulujen illassa lauluja esittelee Sibelius-Akatemian emeritusprofessori Reijo Pajamo, joka väitteli vuonna filosofian tohtoriksi Suomen koulujen laulunopetusta koskevalla tutkimuksellaan.

Hänen tutkimusalanaan on ollut erityisesti suomalainen laulu- ja veisuuperinne. Koululauluja säestävät kanttorit Kaisa Säkkinen ja Hannu Niemelä. Esilauluryhmän muodostavat haukiputaalaiset kuorolaulajat. Kaisamarja Stöckell Siikamarkkinoille Marjaniemeen Soita Salli Mäkelälle p Hailuodon seurakunnassa vuosina kanttorina toiminut Helena Strand laulaa konsertissa Hailuodon kirkossa la klo Strand toimii tällä hetkellä Savonlinnan kristillisen opiston opettajana maahanmuuttajien suomen kielen linjalla ja kuoronjohtajana ja lauluopettajana musiikkilinjalla.

Helena Strand on jatkanut lauluopintojaan Linnalan oopperastudiossa diplomilaulaja Leena Astikaisen johdolla Savonlinnassa. Strandia säestää konsertissa nykyinen kanttori Kaisamarja Stöckell. Iäkkäiden ulkoilupäivä to alkaen klo 13 Martinniemen vanhustentalolla sekä Kellonhovissa. Vapaaehtoiseksi ulkoiluavuksi ja -seuraksi voi ilmoittautua viim Martinniemeen Lailalle p ja Kelloon Johannalle p Vanhustenviikon juhla pe klo 13 Kellon srk-kodissa.

Homoseksuaaliseen siwa aukioloajat helsinki sihteeri oppilaat

: Homoseksuaaliseen siwa aukioloajat helsinki sihteeri oppilaat

Homoseksuaaliseen siwa aukioloajat helsinki sihteeri oppilaat Outi homo alanen alastonkuvat porno malli
Homoseksuaaliseen siwa aukioloajat helsinki sihteeri oppilaat 764
Homoseksuaaliseen siwa aukioloajat helsinki sihteeri oppilaat Kallio thai hieronta kostamus naiset homo
Sexwork pori kalun homo haju Pappi tekee työtään, kanttori omaansa. Omaan suuruuteensa sokaistuneet opetuslapset kokevat varmasti eräänlaisen järkytyksen, kun Jeesus asettaa pienen lapsen uskon esikuvaksi. Luin kirjaa omille lapsilleni, enkä voinut estää itkua. Kun pitelen sormieni kuluttamaa kuvaa ja mietin tulevaa, hänen loistavaa tulevaisuuttaan, mieleni valtaa usko huomiseen: Kyllä nykytalvistakin selviää, kun pistää nenän ulos.

Joulupukin pajassa on jo kiireet alkaneet ja ensimmäiset lahjat ovat saatu valmiiksi. Joulumuorilla on alkanut jouluruuan valmistuskiireet, erityisesti vihannesten valmistus laatikkoruokiin on käynnissä. Saa kuoria esimerkiksi porkkanoita ämpäreittäin, Tampereen hervantalaiset ry: Duon joulunavajaisissa ennätysmäärä kävijöitä muori tuumaa.

Karkkeja on jaettu paljon tänään, eli Hervannassa tuntuu olevan erittäin kilttejä lapsia tänä vuonna, summaa joulupukki yhteen päivän kuulumisia. Sofia, Nanako ja Sani Jordman olivat käyneet katselemassa joululukemista kirjakaupassa sekä nauttimassa ihanat jäätelöannokset Duossa. Kukaan kolmikosta ei vielä ollut Gallup: Onko joulun vietto alkanut liian aikaisin?

Jos alkoi jo ennen adventtia, on alkanut liian aikaisin. Se on tosin mukavaa, että keskustan jouluvalot ovat olleet jo aiemminkin. Ensimmäisen adventin jälkeen saa aloittaa, mutta ei joululauluja heti alkuun soimaan.

Pitää muistaa ennen kaikkea joulun perinteinen sanoma. Sateiseen säähän on ollut kiva saada valoa. Kotonakin ollaan jo koristeltu joulua. Ehkä joissain paikoissa ollut liian aikaisin. Nyt saa jo juhlistaa joulua kaikin tavoin. Hervannan Meriittitiili on jaettu vuodesta lähtien. Tampereen Hervantalaiset ry on paitsi asukkaiden aloitteiden ja ideoiden välittäjä kaupungin päättäjien ja virkamiesten suuntaan, myös moninaisen harrastustoiminnan järjestäjä Hervannassa.

Tässä se tekee yhteistyötä kaupungin ja muiden yhdistysten kanssa. Yhdistyksen monipuoliseen harrastustoimintaan kuuluu yhteislaulua, liikuntaa, seniorien päihteettömiä päivätansseja, karaokekilpailuja, orkesteri- sekä kuorotoimintaa ja kuvataidekerho. Vuosia yhdistys on järjestänyt myös luonto-, marjastusja sienestysretkiä ja se aloitti ensimmäisenä Tampereella laajemminkin tutuksi tulleet keväiset Kukanpäivän siivoustalkoot jo luvun alkupuolella. Se on varannut myös kuntosalin urheiluseuroihin kuulumattomien hervantalaisten käyttöön.

Viime syyskuusta lähtien yhdistys on keskittänyt koko toimintaansa Etelä-Hervannan vanhusten korttelikerhona ja lounaspaikkana tutuksi tulleeseen Venlantupaan. Theo, Joel ja Elia Maijala olivat juhlahumussa hyvällä mielellä eikä joulupukki pelottanut yhtään.

Kaikki tuumaavat, että ovat olleet kilttejä, eli kaikki hyvin siis joulunodotuksessa. Syötiin puuroa sekä tuttuja on nähty.

On askarreltu ja pipareita syöty täällä, kertovat Theo ja Elia. Toiveissa on leikkivene, leluja ja autoja sekä erityisesti Duploja, miettii Elia. Theo kertoo jo kirjoittaneensa joulupukille, mutta toivelista on hänen ja joulupukin välinen salaisuus.

Pelle Miljoona viihdytti Duon kakkoskerroksessa yleisöä hyvällä vastaanotolla, yläkerta oli täyttynyt aivan täyteen Pellen kuuntelijoita. Hervannan posti sulkee ovet huhtikuussa HerSa Posti uudistaa palvelupisteverkostoaan ja siirtää postipalvelut osasta Postin omia myymälöitä kumppaniyritysten palvelupisteisiin. Postin mukaan näillä paikkakunnilla tarjotaan muutosten myötä samat postipalvelut kuin aiemmin mahdollisimman pitkin aukioloajoin ja hyvillä sijainneilla. Tampereen Hervannan posti siirtyy Hervannan Siwaan, osoitteeseen Lindforsinkatu 2 huhtikuussa Postin oma myymälä Kauppakeskus Duossa tarjoaa postipalvelut normaalisti siirtoon asti.

Tarkasta ajankohdasta tiedotetaan alueen asiakkaita lähempänä muutosta. Hervannassa sijaitsee myös kaksi Postin pakettiautomaattia, toinen Tampereen teknillisellä yliopistolla ja toinen Kauppakeskus Duon S- marketin yhteydessä. Kaikkien postien sijainnit ja aukioloajat löytyvät osoitteesta www. Lapsiperheiden eteläinen sosiaaliasema lähtee Hervannasta jo tällä viikolla HerSa Lapsiperheiden eteläinen sosiaaliasema muuttaa joulukuun alussa Hervannasta Tipotien sosiaali- ja terveysasemalle.

Sosiaaliasema joutuu muuttamaan nykyisistä, Lindforsinkatu 8: Korvaavia tiloja Hervannasta ei ole löytynyt, minkä vuoksi sosiaaliaseman toiminta siirtyy Tipotielle itäisen ja läntisen sosiaaliaseman yhteyteen. Hervantaan tulee muuton yhteydessä kaksi etäpistettä, joissa järjestetään erikseen sovittavia asiakasneuvotteluja.

Varsinaista asiakaspalvelupistettä Hervannassa ei jatkossa ole. Sosiaaliasema muuttaa Hervannasta tällä viikolla. Palvelut sijoittuvat Tipotien sosiaali- ja terveysaseman neljänteen kerrokseen, jossa toimivat myös Lapsiperheiden itäinen ja läntinen sosiaaliasema. Turvapaikanhakijat auttoivat kuplahallin pystyyn HerSa Ahvenisjärven kuplahalli nousi valmiuksiin talvikautta varten viime viikolla.

Halli pystytetään yhdessä talkoovoimin. Tänä vuonna pystytysviikonloppuun osunut lumisade hidasti työtä yllättävästi. Valtaosa talkoolaisista oli töissä maanantaina eikä voinut osallistua viimeiseen ponnistukseen. Seurat saivat kuitenkin odottamattomia apukäsiä, jotta työ saatiin päätökseen.

Erään seuran kautta saatiin kontakti Tampereelle tulleihin turvapaikanhakijoihin. Heidän joukossaan on paljon jalkapallon pelaamisesta kiinnostuneita ja Kaivannon hätämajoituspaikasta tuli maanantaina joukko nostamaan Riikka Viiala tempaisi MM-pronssia HerSa Hervantalaista K4 Centeriä edustava Riikka Viiala palasi kahvakuulaurheilun MM-kilpailuista Irlannin Dublinista pronssimitalin kanssa.

Tulos tempausta 16 kg kuulalla 10 minuutin aikarajassa on myös Viialan arvokilpailuennätys. Näin ollen itsenäisyyspäivä ei aiheuta muutoksia bussien aikatauluihin vaan liikenne ajetaan normaalisti sunnuntain aikataulujen mukaisesti. Aikataulutiedot löytyvät Matkahuollon verkkosivuilta osoitteesta matkahuolto.

Auttajille annettiin kiitoksena muutamia seurojen takkeja ja jalkapalloja. Yhteinen harrastus voi tuoda yhteen jatkossakin. Siinä oli jo puhetta, että pitäisimme jossain sopivassa välissä try-outin heille.

Tampereella toimii monta jalkapalloseuraa, joten varmasti löytyy pelimahdollisuuksia kiinnostuneille. Pronssimitali tuli Suomeen täpärästi yhden toiston turvin neljänneksi sijoittuneeseen saksalaiseen verrattuna.

Muut nostajat jäivät selvästi kauemmaksi palkintosijoista. Kaikkiaan sarjassa oli 19 osallistujaa Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta sekä yksi Indonesiasta asti. Ennakkoon oli tiedossa, että menestyminen vaatii kovan tuloksen ja mitali tuli jopa hienoisena yllätyksenä kokeneelle kilpailijalle. Suomen joukkueessa oli 27 nostajaa, kisojen kokonaisosallistujamäärän ollessa yli kilpailijaa 36 maasta.

Aikatauluhakuun kannattaa syöttää tarkka lähtöpäivä, jotta hakupalvelu osaa huomioida esimerkiksi matkustuspäivälle osuvan pyhäpäivän liikenteen. Itsenäisyyspäivänä tapahtumat siirtävät bussilinjoja poikkeusreiteille Lukijakuva HerSa Itsenäisyyspäivä ei vaikuta Tampereen joukkoliikenteen vuoroihin, vaan sunnuntaina liikennöidään pyhäpäivän aikataulujen mukaan.

Reservijärjestöjen marssin ajan kello linja 2 liikennöi tarvittaessa Tammelan puistokadun osuudella marssijoiden perässä. Linjat 9, 13 ja 40 liikennöivät itään Hermian, Annalan ja Kangasalan suuntaan tarvittaessa reittiä Itsenäisyydenkatu Salhojankatu Kalevantie ja tästä eteenpäin omia reittejään. Kalevankankaan seppeleenlaskun ja ohimarssin vuoksi Kalevantien liikenne katkaistaan noin kello Kalevantietä liikennöivät linjat liikennöivät molempiin suuntiin kello reittiä Kalevantie Järvensivuntie Ratapihankatu Kanslerinrinne Kalevantie Yliopistonkatu Itsenäisyydenkatu jne.

Itsenäisyyspäivän pääjuhlan vuoksi Hämeenkatu on suljettu Koskipuiston ja Näsilinnankadun väliseltä osuudelta kello Täksi ajaksi Tampereen joukkoliikenteen linjat siirtyvät poikkeusreiteille. Kaikki poikkeusreittien varrella olevat pysäkit ovat käytössä.

Jos Hämeenkatu ei ole avoinna liikenteelle vielä kello Voit tarkistaa kaikki poikkeusreitit joukkoliikenteen sivuilta: Ahvenisjärvelle saatiin hetkeksi talvi.

Matalan kynnyksen palvelut auttavat ilman työ- tai opiskelupaikkaa olevia Kaisa Muhonen Kaisa Muhonen Hepolamminkatu 23 Torstaina kello välillä osoitteessa Hepolamminkatu 23 vietetään Kuntoutuspolku ry: Kyseiset pajat ovat kuntouttavan työtoiminnan pajoja ja NUMA puolestaan on lyhenne nuorten matalan kynnyksen palvelusta, joka on tarkoitettu ilman opiskelu- tai työpaikkaa oleville, vuotiaille tamperelaisnuorille.

Tällä hetkellä Kuntoutuspolun Hervannan NUMA-palveluissa on mukana vajaa kymmenen kävijää, joten mukaan mahtuu hyvin lisää. Avoimien ovien päivä Hervannassa järjestetään yhteistyössä samassa kiinteistössä toimivan AlfaPajan kanssa. Vaikka avointen ovien päivä sattuisi menemään ohitse, NUMAn toimintaan voi tulla tutustumaan muulloinkin. Toimimme non-stop-periaatteella, eli mukaan voi tulla milloin tahansa, Siekkinen kertoo. Pajatoiminta ei ole mitenkään nuorta velvoittavaa, eli sen voi myös lopettaa ilman mitään sanktioita.

Vuosina Tampereella toteutettiin Nuorten Startti hanke, jonka päätyttyä Tampereen kaupunki kilpailutti hankkeen tyyppisen palvelun, josta NUMA-palvelut syntyivät. NUMA-palveluita järjestetään kolmella pajalla, jotka sijaitsevat keskustassa, Viinikassa ja Hervannassa.

Hervantaan toimipiste muutti viime keväänä Hatanpäältä. Nuori voi vapaasti valita, millä pajoista haluaa käydä.

Työelämän ja koulutuksen ulkopuolelle jääneillä nuorilla on hyvin erilaisia tarpeita. Ei ole valmista sapluunaa, sillä jokainen nuori on omanlaisensa ja jokaisella on oma elämäntilanne, Siekkinen toteaa. Yksilöohjaaja Petteri Siekkinen ja pajaohjaaja Marjo Nevalainen auttavat ilman työ- tai opiskelupaikkaa jääneitä nuoria eteenpäin Hervannassa.

Jos esimerkiksi on asunnoton, on vaikea miettiä, mihin koulutukseen haluaisi. Ensin on saatava perusasiat kuntoon. Meidän tehtävämme on auttaa, että nuori löytää ne asiat, jotka ovat hänen elämässään olennaisia.

Emme tee mitään kenenkään puolesta, vaan annamme pienen tönäyksen oikeaan suuntaan, Nevalainen kuvailee. Jotkut ovat päässeet esimerkiksi kuntouttavaan työtoimintaan, jotkut lähteneet opiskelemaan. Paljon riippuu nuoren omista valmiuksista, jotkut ovat päässeet työelämäänkin kiinni.

Pajatoiminta tuo päivään rytmiä. Pajalla käydään maanantaista torstaihin kello välisenä aikana. Jotkut nuoret käyvät joka päivä, toisten kanssa on räätälöity tiettyjä käyntikertoja, Siekkinen kertoo. Pajalla nuoret tekevät yhdessä lounaan. Toiminnassa mukana olevat saavat myös bussikortin sekä viiden euron päivittäisen toimintarahan.

Toimintarahan saaminen ei vaikuta nuoren saamiin tukiin. Yhteistyö eri tahojen kanssa on tärkeää. Esimerkiksi taloustaitoneuvontaa käy pitämässä asiantuntija Nordea pankista, Siekkinen kertoo. Autamme nuoria löytämään heille kuuluvat palvelut ja palveluja löytämään nuoret. Nuorilla voi olla myös vääriä käsityksiä esimerkiksi viranomaistoiminnasta, ja autamme purkamaan niitä. Nuorten kanssa toimiessa ohjaajat ovat havainneet monia nuoria vaivaavan yksinäisyyden.

Yhteiskunta rakentuu yhteisöille ja ihminen kaipaa yhteisöjä ympärilleen. Jos ei ole koulussa eikä töissä ja vielä asuukin yksin, ei tunne yhteenkuuluvuutta minkään yhteisön kanssa, Siekkinen pohtii. Pajatoiminnan tarkoitus ei ole tarjota nuorelle pysyvää yhteisöä, vaan toimia ponnistuslautana eteenpäin.

Autamme nuorta etsimään oman polkunsa maailmassa. Palvelut ovat nykyisin niin pirstoutuneita, että ihmiset eivät tiedä, mistä hakisivat tietoa. Me yritämme olla se yksi luukku, josta nuori voi hakea tietoa siitä, mitä mahdollisuuksia hänelle on tarjolla. Soita ja kysy lisää: Vuoden ensimmäinen lehti ilmestyy poikkeuksellisesti la 9.

Sittemmin Dogroomeja on tullut vielä lisää; myös Poriin on lähiaikoina aukeamassa salonki. Dogroom tarjoaa nimensä mukaisesti koirille groomingia eli siistimistä.

Palveluihin kuuluvat trimmaus, pesu ja kynsien leikkaus, kertovat trimmaajat Outi Helin ja Mirva Humberg. Minä olen Heli Suomaa. Asun avoliitossa Lempäälän Sääksjärvellä yhdessä poikaystäväni kanssa. Olemme olleet ystäviä jo aiemmin ja nyt myös yrittäjiä Miia Alarannan kanssa. Olen kotoisin Lahdesta, mutta nyt asun Kaukajärvellä, Miia kertoo. Olemme molemmat työskennelleet aiemmin Parturi-kampaamo Divassa. Työkavereita olemme olleet kolmisen vuotta.

Olemme kaksi hyvin erilaista persoonaa ja siksi varmasti sanotaankin, että vastakohdat täydentävät toisiaan, tytöt naurahtaa. Miia on meistä se räväkämpi persoona, Heli kertoo.

Meillä molemmilla kuitenkin on samanlainen asiakaskunta ja molemmilla on halu oppia koko ajan uutta. On helppoa kysyä neuvoa toiselta. Se ei ole tietämättömyyttä vaan halua oppia uutta toisen kautta. Miten ihmiset ovat löytäneet teidät? Hyvin, mutta uusia asiakkaita tietysti aina toivomme.

Meillä on tässä jo omaa asiakaskuntaa, mutta toivoisimme, että meidät löytäisi ihan kaiken ikäiset, myös lapset ja nuoret. Meille on helppo tulla, koska autollakin pääsee melkein oven eteen. Haluamme muistuttaa, että teemme töitä asiakkaan toivomuksesta myös liikkeemme aukioloaikojen ulkopuolella, jos vain asiasta sovitaan ajoissa.

Tulemme myös yritykseenne paikanpäälle laittamaan työntekijät juhlakuntoon iltaa varten. Miksi juuri teille kannattaa tulla? Ensimmäisenä tulee mieleen, että teemme suomalaista käsityötä ja yrittäjyyttä.

Haluamme pitää ammattitaitoa yllä koko ajan niin, että olemme ajan hengessä mukana trendien muuttuessa. Kun me luotamme itseemme, niin asiakaskin on varmasti tyytyväinen lähtiessään täältä. Kampaajan työ on rohkaista asiakasta, jos hän ei oikein tiedä mitä hän haluaa. Etsimme yhdessä hänelle uuden tyylin. Moni joka tulee meille haluaa vain istua rauhassa hyvässä käsittelyssä ja olla hiljaa.

Tässä työssä siis kuunnellaan asiakasta olemmeko itse hiljaa vai puhummeko asiakkaan kanssa. Toivomme, että ihmiset löytävät meidät ja saamme olla tässä pitkään. Saamme toteuttaa haaveen minkä olemme nyt saaneet alulle.

Päivitämme jatkuvasti myös Facebook sivujamme. Sieltä löytyy aina uusimmat päivityksemme. Arvomme jatkuvasti palkintoja tykkääjien kesken. Soita ja päivitetään juuri sinulle sopiva hiustyyli! Terveisin, Heli ja Miia Miesten hiustenleikkuu 15,- Naisten hiustenleikkuu 25,- Tarjous voimassa tällä kupongilla joulukuun loppuun. Marjastajankatu 1, Tampere puh face. Hoitohuone on Mustin ja Mirrin tiloissa, joten eläintarvikeliikkeen asiakkaat havaitsevat helposti tämänkin palvelun.

Tilanne vaihtelee, välillä on aivan täysiä päiviä, Helin toteaa. Asiakkaiden määrä päivän aikana vaihtelee suuresti riippuen siitä, mikä tarve on tuonut Dogroomiin. Jos on vaikka vain kynsien leikkauksia, niin niitähän mahtuu päivään todella monta.

Sen sijaan jonkin ison rodun perusteellinen trimmaus ja pesu voi viedä monta tuntia. Yleensä trimmaukseen varataan aikaa kahdesta kolmeen tuntia. Outi Helin leikkaa pomeranianin kynsiä, taka mukaan, mitä on tarkoitus tehdä. Kotikoirilla trimmauksen tarpeen sanelee käytännöllisyys: Vuodenaikojen vaihtelu kuitenkin näkyy, sillä talvella karva saa olla pidempi kuin kesällä. Marraskuussa esillä ollut taidenäyttely Art-Hervanta yllätti positiivisesti hervantalaiset, ja se antoi potkun tälle jatkonäyttelylle.

Art-Hervanta Tie taiteen maailmaan, jatkaa Kauppakeskuksessa ainakin joulukuun ajan. Uusi näyttely on edeltäjäänsä korostetummin myyntinäyttely, mikä vaikuttaa myös näyttelyteosten valintaan. Näyttelyyn osallistuvat taiteen tekijät ovat pääosin hervantalaisia. Teosten jurytyksestä vastaa hervantalainen taiteilija Liisa Kapanen.

Art-Hervanta jatkonäyttelystä ottavat vastuun Tampereen Hervantalaiset ry ja sen kuvataideryhmä sekä hervantalaiset taiteilijat itse. Vahva osallistuja on Avano Oy, kahden HerSa Tampereen teknillinen yliopisto on ensimmäisenä yliopistona Suomessa perustanut englanninkielisen kandidaatintutkinto-ohjelman tekniikan alalle.

Haku ohjelmaan alkoi 1. Ohjelma on suunnattu niin suomalaisille kuin kansainvälisillekin kuvataideharrastajan Francesca Vallinin ja Kikka Holmstenin yritys, joka ottaa vastuulleen käytännön järjestelyt. Marraskuisen Art-Hervanta näyttelyn järjestäjä, Hervannan Tiedotusyhdistys, tukee uutta näyttelyä muun muassa jättämällä kunnostetun näyttelytilan kalusteineen jatkonäyttelyn käyttöön.

Taidenäyttely on ollut hyvä ja mukava lisä kauppakeskuksen palvelutarjonnassa, toteaa Kauppakeskus Duon kauppakeskus- ja kiinteistöpäällikkö Atte Laiho. Koska tila on ollut tyhjillään, on mukava tarjota sitä hyötykäyttöön ja niin teemme jatkossakin, jos hyviä ideoita on tarjolla. Jatkonäyttelyn avajaisia vietetään keskiviikkona 2.

Sen jälkeen näyttely on avoinna maanantaista perjantaihin kello 10 18, lauantaisin kello ja sunnuntaisin kello Hervanta edelläkävijä englanninkielisellä tutkinnolla toisen asteen tutkinnon suorittaneille opiskelijoille. Kolmevuotisen tutkinto-ohjelman tavoitteena on antaa opiskelijalle monitieteelliset perustiedot eri insinööri- ja luonnontieteiden oppiaineista. Ensimmäiset opiskelijat aloittavat opintonsa elokuussa Tule maistamaan eri makuisia Hot Potteja ja ylläty kuinka helppoa on valmistaa Hot Pottia kotona.

Tarjoiluaika on kello ja maanantaista lauantaihin. Sieltä löytyy runsaasti ilmaista parkkitilaa ja se iloisesti palveleva apteekki, tervetuloa! Koira-asiakkaiden määrä päivässä vaihtelee sen Tampereentie , Lempäälä puh.

Pesupaikalle mahtuu isompikin koira. Pieniä rotuja varten on allas, jonka ääressä työskentely on pesijälle ergonomisempaa. Pesuaineen valintaan vaikuttaa se, millainen turkin kuuluu olla, Helin kuvailee. Pesuainetta on myös herkkäihoisille roduille.

Linkosuolla kahvittelijat toivovat joululta pilkkisäitä HerSa Moni hervantalainen on saattanut pistää merkille, kuinka Kauppakeskus Duon Linkosuon kahvilassa kokoontuu sama miesporukka melkeinpä joka päivä. Tämä on fiksu ja viihtyisä paikka ja tänne on helppo kokoontua.

Henkilökunta on myös parasta! Olemme pyörineet Siilinkarin Linkosuolla nuoruudessamme ja nyt siirtyneet tänne, miesporukka kertoo. Täällä vaihtelemme kakkureseptit joka päivä, Arto Mäkelä naurahtaa. Joululta miehet odottavat yhteistuumin lunta ja jäitä, että pääsisivät myös pilkille.

Sekä tietysti myös hyvää ruokaa ja hiljentymistä, miehet tuumailevat. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Ilahdutettavan vanhuksen nimi ja ikä löytyvät kortista.

Kukka on joululahja yksinäiselle vanhukselle HerSa Ole Joulupukkina Seniorille -joulukukkakampanja on Home Instead Seniorihoivan yhteistyössä paikallisten yhteistyötahojen kanssa järjestämä hyväntekeväisyyskampanja, jossa ihmiset voivat antaa lahjan yksinäisille vanhuksille muistamalla heitä kukkatervehdyksellä joulun aikaan. Tänä vuonna kampanjaan voi osallistua myös Kauppakeskus Duon Kukkakauppa Orvokissa.

Kaupan ovella on joulukuusi, josta voi valita kukkaan tulevan pakettikortin. Kor- tissa on vanhuksen nimi ja ikä. Noin kolmasosa korteista on mennyt ensimmäisen viikon sisään, kertoo yrittäjä Anita Laine Kukkakauppa Orvokista. Jotkut ostavat kimpun, toiset istutuksen. Myös joulukukat ovat tietysti suosittuja, esimerkiksi joulutähtiä on ostettu.

Kampanjaan voi osallistua mukana olevissa kukkakaupoissa niin kauan kuin kortteja kuusessa riittää. Kukat toimitetaan perille kotihoidon asiakkaille ennen joulua. Mansesterin uusi pitkäsoitto ilmestyi tänään. Levy on täysi hyppy tuntemattomaan, sillä se poikkeaa genrellisesti hieman aiemmasta tuotannosta ja on rokkivivahteisempaa kuin koskaan aiemmin, kuvailee McMane Mansesterista.

Levyn sisältö kuitenkin sanoituksiltaan ja sanomaltaan on sitä, mitä ihmiset meiltä ovat tottuneet A Levy poikkeaa genrellisesti aiemmasta tuotannosta ja on rokkivivahteisempaa. Toisaalta levyllä kevennykseksi välillä käydään ihan toisessakin ääripäässä, ja päästetään meidän itseironiset artisti -alter egot irti.

Viralliset levynjulkaisujuhlat vietetään perjantaina Hands Up! Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy ja 18 vuoden ikäraja. Keskiviikkona meiltä ilmestyy vielä Youtubeen levynjulkaisun kunniaksi yksi musiikkivideo, joka kantaa nimeä RamHop, McMane vinkkaa. Opiskelijankadulla kaukolämpötyömaa siirtää väliaikaisesti pysäkkiä.

Pysäkkisiirtoja Hermiankadulla ja Opiskelijankadulla HerSa Hermiankadulla tehdään maaperätutkimuksia viikoilla 49 ja 50, alkaen maanantaista Pysäkkejä ja joudutaan väliaikaisesti siirtämään vähän jompaankumpaan suuntaan tutkimusten edetessä. Maanantaina siirrettiin myös pysäkkiä Valtaraitti 50 metriä Insinöörinkadulle päin kaukolämpötyömaan vuoksi. Työmaan on arvioitu valmistuvan muutaman viikon kuluttua, jolloin pysäkki siirtyy takaisin omalle paikalleen. Jääkö Hervannan Sanomat joskus saamatta?

Cutrin paketti shampoo, hoitoaine, matkamuotovaahto sh. Tarjoukset voimassa niin kauan kun tuotteita riittää. Goldwell paketit shampoo ja hoitoaine sh.

Tutustu kuusiin Duon kauppakäytävällä tai käy katsomassa lisää kuvia Hervannan Sanomien Facebook-sivuilta. Äänestä mieleistäsi kuusta viemällä täytetty arvontalipuke Duon keskusaukion kellon alla olevaan keräyslaatikkoon. Laatikko on pylvään vieressä Subwayn puolella. Äänten laskenta ja voittajien arvonta tapahtuu maanantaina Katso kuvat Facebookissa! Partiolippukunta Hervannan Hukkien koristelemassa kuusessa on hyvin perinteinen tunnelma.

Viva Cinola -elokuvakerho on koristanut kuusensa kerhon teeman mukaisesti. Hervannan Eläkkeensaajien kuusen koristelussa ovat kädentaidot päässeet kunniaan. Mikä on hienoin kuusi? Äänestyslipukkeet palautetaan Duon Talvitorin arvontalaatikkoon, kellon alla, Subwayn puolella. Äänestäjien kesken arvotaan 1 kpl 50 lahjakortti Duoon! Arvonta suoritetaan ma ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Tampereen teknillisen lukion kuusi erottuu suurilla koristeillaan.

Kuurosokeiden Toimintakeskuksen Toimintapäivät ovat koristelleet tämän kuusen, kuten kuusi kertoo myös viittomakielellä. Myös Hervannan Martat ovat koristelleet kuusta tunnuslauseen Elämä on parasta itse tehtynä mukaan. Ei pöllömpi kuusi tämäkään, jonka koristelusta on vastannut Tampereen kaupungin nuorisopalvelut.

Esitys tarjoaa pohdittavaksi kysymyksiä: Voiko tanssi toimia tekstin tuottajana ja toisinpäin? Miten liike ja runo voivat asettua asumaan ruumiisiimme?

Mitä tanssirunous voi olla? Sana-anatomiaa on tamperelaisen tanssitaiteilijan Maija Ikosen teosprojekti, joka tutkii liikkeen, äänen ja sanan kumppanuutta. Taiteellisessa työssään Ikonen käyttää liikettä tekstin tuottajana ja käsittelee tanssirunouden erilaisia ilmenemismuotoja ja mahdollisuuksia.

Hervannan kirjastossa nähtävä demo-esitys avaa Ikosen työskentelyä aiheen parissa. Esityksen kesto on noin 20 minuuttia. Tilaisuus on kaikille avoin ja sen järjestää Tampereen kaupunginkirjasto. Tanssitaiteilija Maija Ikosen projekti tutkii sana-anatomiaa huomenna Hervannan kirjastossa.

Perinteinen Joululounas sekä joulumyyjäiset Keinupuistossa HerSa Ravintola Keinupuistossa, osoitteessa Orivedenkatu 28, maistellaan joululounasta keskiviikkona kello Samana päivänä Keinupuistossa vietetään myös myyjäisiä kello HerSa Tampereen Hervantalaiset ry järjestää Hervannan Karaokemestari kilpailun sunnuntaina kello Venlantuvalla, osoitteessa Teekkarinkatu 5B, yhdistyksen uudessa toimitilassa.

Kilpailun isäntänä toimii yhdistyksen puheenjohtaja, karaokevetäjä Kalevi Sinisalo. Kilpailu on yksi tapahtuma eli semifinaali ja finaali pidetään samana päivänä. Kilpailussa valitaan sekä Joulutervehdyksen tuo Keinupuistokeskuksen johtaja Katja Glad- Rasmussen ja kello 13 esiintyy Pohjois-Hervannan koulun musiikkiluokka.

Karaokemestaruudesta kamppaillaan sunnuntaina naisten että miesten mestari. Lisäksi valitaan yleisön suosikki. Kilpailuun voi ilmoittautua etukäteen Venlantuvalla ja samalla tutustua kilpailukappaleisiin.

Aukioloajat viikolla 49 keskiviikkona ja torstaina kello 9 15 ja viikolla 50 maanantaina ja tiistaina kello sekä keskiviikosta perjantaihin kello Kilpailuun on pieni osallistumismaksu, joka sisältää kahvin ja pullan. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Mukanetin päivystys keskiviikkoisin kello Kielikahvila: Kielikahvila sopii niin maahanmuuttajille kuin äidinkielenään suomea puhuville.

Kielikahvilaa vetävät Punaisen Ristin Tampereen osaston vapaaehtoiset ja yhteistyökumppanit. Kaukajärven kirjaston vuoden viimeinen kokoontuminen kello Mukanetti: Mukanetti klo joka keskiviikko Hervannan kirjaston tietotorilla. Pe klo Älylaitteiden tilit. Miksi älypuhelimeen ja tablettiin tarvitaan käyttäjätili? Mitä tekemistä puhelimen tilillä on pankkitilin kanssa? Terveysneuvonta on maksutonta ja siihen voi tulla ilman ajanvarausta.

Hervannan kirjaston monitoimihuoneessa tiistaisin klo ja Kaukajärven kirjastossa torstaisin klo Museot: Erikoisnäyttely Voimaa ja vaativia tilanteita. AA voi auttaa sinuakin. Hervannan AA-ryhmä, Venlantuvalla Teekkarinkatu 5 perjantaisin klo To klo Palveluohjausta ilman ajanvarausta, Yhteisötaidepaja, Kaisa ja Kalle vaatemyynti, Airin Bingo, Palvelukeskuksen sauna-aika naisille, Kirjallisuuspiiri.

Pe klo Älypelikerho ryhmäkodissa, Saunaklubi omatoimisille. La klo Iloa musiikista. Ke klo Kuvataidepaja, Muistijumppa Nääsville ry, Palvelukeskuksen sauna-aika, Musiikkiluokka esiintyy, Joulumyyjäiset. Kuntosalivuorot Hervannan Vapaa-aikakeskuksessa, uusi kuntosali: Perjantaisin kello , asti. Sauvakävely to klo 10 Vaparilta, Kuntosali pe klo , Venyttelyjumppa ma klo , Senioritanssit ti klo Ilmoittaudu kokoukseen puheenjohtajalle alla olevaan numeroon.

Puh tai sp yhdistykset kotisivut löytyvät osoitteesta. Itsenäisyyspäivän seremonia su klo 12 Kalevankankaan sankarihaudalla. Seuran lippu on mukana lippulinnassa. Ohimarssi Kalevan lukion kohdalla n Laulukerho ke klo 15 Cafe-Pelipuistossa. Lauletaan yhdessä kauneimpia joululauluja.

Hallituksen kokous klo 17 Pelipuistossa. Joulujuhla Tampereen Karjalaseuran ja Karjalan Kaiku-kuoron kanssa su klo Jouluruokailu, torttukahvit, ohjelmaa, arpajaiset. Kunnon Kulkuniekat kävelevät ma, ke ja pe alk. Kulkuniekkojen puurojuhla to klo 14 Hallilan srk-kodilla Männikönkatu 2. Aiheena joulukukka-asetelma ja nyyttikestit. Jakamisen Paikka ry, työllistämisyhdistys: Avoinna ma-pe klo Mahdollisuus tietokoneen käyttöopastukseen ja ohjelmistoasennuksiin Mediapajassa.

Tervetuloa tutustumaan myös Cafe Pelipuistoon vaihtamaan päivän kuulumisia ja lukemaan aamun lehti! Pelipuiston srk-koti, Teekkarinkatu Perhekahvila Tuulenpesä tiistaisin klo Annalan koulun nuorisotiloissa koulun takaosassa. Iltakylä alle kouluikäisten lasten perheille Hervannassa joka toinen torstai klo Ruovedenkatu 7, Toimelan Lapset ja Nuoret. Mukavaa yhdessä tekemistä koko perheelle. Leikkiä, askartelua ja muuta toimintaa toiveiden mukaan.

Toiminta on maksutonta ja illan päätteeksi tarjoamme iltapalan. Joulumyyjäisten su pöytävaraukset puhelimitse, toimistolta tai sähköpostilla Toimisto ja kahvio auki ma ja ti klo Venlantuvalla, Teekkarinkatu 5B. Puh Toimistolta saat lisätietoa yhdistyksen toiminnasta ja kuntosalivuoroista.

Täky on aikuisille suunnattu sitoutumaton, ilmainen ja päihteetön vapaa-ajantoimintapaikka. Maksutonta vapaaehtoisapua ja vertaistoimintaa turvallisesti Hervannassa. Puhelinpäivystys arkipäivisin klo p Ruovedenkatu Tapahtumasta toivottiin vuotuista perinnettä.

HerSa Pohjois-Hervannan koululla vietettiin sunnuntaina Koulun ruokala täyttyi iloisesta ja puuhakkaasta myyjäis- ja kirpputoriväestä ja ostajia riitti ajoittain ruuhkaksi asti. Tunnelma tilaisuudessa oli rento ja väkeä riitti alusta loppuun. Pohjois-Hervantaan oli selvästi kaivattu tällaista tapahtumaa. Toivottavasti tapahtuma saakin jatkoa myös tulevina vuosina, kertoo vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Maarit Mikkola.

Koulun luokat keräsivät myyjäisillä varoja luokkaretkiinsä ja leirikouluihin. Pöydistä löytyi muun muassa upeita piparitaloja ja muita leivonnaisia, havukransseja ja joulukoristeita. Koulun oppilaiden vanhemmat olivat innostuneet pystyttämään kirpputoripöytiä ja myös koulun ulkopuolisia tahoja osallistui tapahtumaan myymällä omia tuotteitaan tai esittelemällä toimintaansa.

Suurin vetonaula taisivat olla Tapparan liigapelaajat, jotka jakoivat auliisti nimikirjoituksiaan suurlupaus Patrik Laineen johdolla. Myynnissä oli myös Tapparan fanituotteita. Vintage Palikka -toiminimellä myynnissä oli mahtavia legofiguureja urheilumaailmasta. Pöydästä löytyi jääkiekko- ja jalkapallomaailmasta tuttuja nimiä ja pelinumeroita legofiguureihin liitettyinä. Tapparan junnukiekkoilijat puolestaan hoitivat tilaisuudessa luistimia teräviksi pientä korvausta vastaan.

Tampereen kisatovereiden jalkapallojaosto oli myös hyvin esillä tapahtumassa. Liikuntakeskus GoGon tytöt laittoivat ihmiset pyörittämään onnenpyörää, josta palkintoina koteihin Kelttien kaikuja Suomen joulussa HerSa Tampereen yliopiston laulajien TYL perinteiset joulukonsertit kruunaavat musiikkirikkaan tapahtumavuoden Aleksanterin kirkossa torstaina kello 19 sekä Ylöjärven kirkossa perjantaina kello Konsertit johtaa Päivi Liimola, joka on toiminut kuoron taiteellisena johtajana syksystä lähtien.

Ohjelmistoon kuuluu herkkää joulutunnelmaa kelttiläisessä hengessä sekä muita tunnelmallisia joululauluja. Joka kerta päädytään samaan tulokseen: Muuta ratkaisua ei ole löytynyt.

Leirikeskusten sesonkiaikana kaikki vuokrattavat keskukset ovat Kortesluoman mukaan täynnä. Oulunsalon leiriläiset eivät pääsisi mihinkään. Kuljetuskustannuksetkin olisivat liian korkeita, vaikka jostain onnistuttaisiin vuokraamaan sopivat tilat.

Keskus on kirkkoherran mukaan vaatimaton, mutta toimiva. Keskuksen käyttöaste on 56 pro- Oma kesämökki ja oma leirikeskus Kempeleen seurakunnan uusi leirikeskus Utajärvellä on reilun kahden miljoonan investointi, jota varten seurakunta on joutunut ottamaan pankkilainaa.

Talousjohtaja Seija Konttila kertoo myös heidän harkinneen leirikeskuksien vuokraamista, kun vanhaa Koskelaa ei voitu enää käyttää ilman korjauksia.

Rippikouluryhmiä on Kempeleessä niin paljon, että niiden sijoittelu vuokratiloihin olisi ollut kesällä pulmallista, Konttila kuvaa. Oskari Holmström miettii, miksi ajatus omasta leirikeskuksesta on niin syvällä seurakunnissa. Onko siinä kyse jostain samasta kuin itsepintaisessa käsityksessä, että suomalaiseen elämänmenoon kuuluu ikioma kesämökki järven rannalla?

Holmströmin tiedon mukaan esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa seurakunnat eivät omista leirikeskuksia, vaan hiippakunnan seurakunnilla saattaa olla yhteinen leirikeskus. Mutta selittävätkö omat leirikeskukset osaltaan sitä, että meillä rippikoulu on suurempi menestystarina kuin naapurimaassa Ruotsissa?

Leirikeskuksesta ei noin vain luovuta Riitta Hirvonen senttia. Muhoksen kirkkoherra Jouni Heikkisen mukaan Koortilan leirikeskus on erinomaisen kätevä, sillä se on kaksoiskäytössä: Koortila on entinen pappila. Koortila on lähellä seurakunnan muuta toimintaa eikä luopumista keskuksesta ole edes harkittu.

Seurakunnassa on tehty periaatepäätös, jonka mukaan Koortilan leirikeskusta kehitetään. Päätös tehtiin jo luvulla. Pappila otettiin leirikeskuskäyttöön luvun alussa, kun entinen kirkkoherra muutti siitä pois. Koortilan käyttöaste tämän vuoden tammi-syyskuulta oli myös 56 prosenttia. Perusopetuslaki 13 ei käsittääkseni edellytä missään kohtaa, että kirkkoon kuuluvan oppilaan tai tämän huoltajan olisi erottava kirkosta voidakseen opiskella uskonnon sijaan elämänkatsomustietoa.

Väitän yhä, että tällaista mustavalkoista laintulkintaa harrastavat rehtorit ja opettajat eivät ole tässä suhteessa oikeilla raiteilla. Samaisessa laissa nimittäin kirkkoon kuulumattomille oppilaille suodaan oikeus huoltajan niin halutessa opiskella uskontoa. Tämän on pädettävä logiikan nimessä myös päinvastoin. Enkä usko siihen, että lain valmistelijat ja laatijat olisivat halunneet tarkoituksellisesti luoda ristiriidan periaatteita noudattavan lainkohdan. Postipalstalla julkaistaan lukijoiden mielipiteitä.

Kirjoittajan yhteystiedot on liitettävä jokaiseen tekstiin. Toimituksella on oikeus lyhentää tekstejä tarvittaessa ja tehdä niihin otsikot. Palautetta Palstalla julkaistaan toimitukselle nimettömänä saapunutta, lehteä koskevaa palautetta. Rauhan Tervehdys -lehden päätoimittajalle Juha Valppu Tuiran seurakunnan kappalainen Rauhan Tervehdyksessä on käyty viime viikkoina vilkasta keskustelua uskonnon- ja elämänkatsomustiedon opetuksesta Juha Valppu 3.

Tässä yhteydessä on syytä tuoda esille koulun soveltamat periaatteet ja lainsäädännön tarkoitus uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksesta ja opiskelusta. Oleellista opetuksen luonteen määräytymiselle on tietyn uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyys, ei yksilön rajaton valinnanvapaus.

Perustuslaissa on yleinen pykälä uskonnon- ja omantunnonvapaudesta. Opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti järjestetty uskonnon opetus ei ole perustuslaissa tarkoitettua uskonnon harjoittamista. Tähän uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluvat oppilaat osallistuvat oman uskontonsa opetukseen. Käytännössä tämä tarkoittaa Suomessa evankelis-luterilaista tai joissakin tapauksissa ortodoksista uskontoa.

Uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomalle oppilaalle opetetaan elämänkatsomustietoa. Jos huoltajat eivät toisin ilmoita, tällainen oppilas ohjataan automaattisesti elämänkatsomustiedon opetukseen. Huoltajien pyynnöstä uskontokuntaan kuulumaton oppilas voi osallistua oppilaiden enemmistön uskonnon opetukseen.

Uskonnonvapauslakia uudistettiin vuonna Lähtökohdaksi lainvalmistelussa otettiin oppilaan oikeus saada uskonnonopetusta. Perusopetuslakia muutettiin uskonnonvapauslain voimaantultua vastaamaan uskonnonvapauslakia. Ehkä näkyvin säädösmuutos oli ilmaisun tunnustuksen mukainen opetus muuttaminen oman uskonnon opetukseksi. Uskonnon opetukseen sisältyy olennaisena osana oman uskonnon tuntemus. Uskontokuntaan kuuluvan oppilaan on osallistuttava oman uskontonsa opetukseen, jos tätä uskonnonopetusta kunnassa tarjotaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ev. Tämä on lainsäätäjän tarkoitus, vaikkakaan nimenomaista kieltoa osallistua elämänkatsomustiedon opetukseen ei ole laissa suoraan säädetty. Uskonnonopetuksen määräytymisessä ratkaisevaa on se kuuluuko oppilas kirkkoon vai ei. Vanhempien uskonnolla ei ole tässä tapauksessa merkitystä. Lapsi voi kuulua eri uskonnolliseen yhdyskuntaan kuin vanhempansa, tosin uskonnollisissa yhdyskunnissa voi olla omat sääntönsä, jotka määrittelevät tätä asiaa.

Alle vuotiaan lapsen uskonnollisen aseman muutos edellyttää molempien huoltajien yhteistä päätöstä. Tämän ikäisen lapsen omalla mielipiteellä ei ole merkitystä lain kannalta. Laki on sama erottaessa ja liityttäessä uskontokuntaan vuotiaan uskonnollisen aseman muutos edellyttää lapsen ja huoltajien yhteistä päätöstä. Toisaalta on hyvä, että asioista keskustellaan julkisesti, mutta toisaalta on surullista, että teidänkin lehtenne alkaa tällaisen Kaleva-tyyppisen opettajien mollaamisen.

Onkohan mitään toista ammattikuntaa, kuin opettajat, jota kuka tahansa voi arvostella julkisuudessa niin paljon kuin nykyisin tehdään? Meilläkin eräs pieni oppilas ilmoitti koulussa, että hän haluaa vaihtaa elämänkatsomustietoon. Tulkitsinkohan minäkin perusopetuslakia oppilaan kannalta mielivaltaisesti, kun ilmoitin, ettei asia käy.

Oppilaan äiti kertoi, että pikkuoppilaamme olisi halunnut muuttaa uskontotuntinsa elämänkatsomustietoon, koska hänen ystävänsäkin käy siellä. Lapset olivat yhdessä ajatelleet, että olisi mukavaa, kun saisi olla samalla tunnilla.

Minulle sopii, että oppilaat vanhempineen saavat vapaasti valita, osallistuvatko lapset uskonnon- vai elämänkatsomustiedon tunneille. Mutta perusteeksi ei mielestäni todellakaan riitä se, että yhdessä olisi kivaa. Koulun arjen sujumisen kannalta olisi hyvä, että vanhemmat lapsineen miettisivät, mitä todella haluavat ja sitoutuisivat sitten joko uskonto- tai elämänkatsomustiedon tunneille koko alakoulun ajaksi, yläkoulussa asiaa voisi sitten miettiä 7.

Opettaja Reija Haapalainen Seurakunnat tarjoavat useilla paikkakunnilla kouluille myös musiikillista ohjelmaa. Ilmestyy torstaisin, kesällä joka toinen viikko.

Rovaniemi Lapin Kansa Jakeluhuomautukset: Vastassa on puertoricolainen mestari Daniel Santos ja sarja on ylempi välisarja. Ottelu käydään Las Vegasissa, jossa panokset tapaavat olla suuria. Foreman on outo lintu nyrkkeilijäksi. Hän on vanhoillinen ortodoksijuutalainen, joka opiskelee rabbiksi. Hän on myös ensimmäinen israelilainen, joka taistelee WBA: Foreman on tyypillinen vähäväkinen, joka haaveilee Amerikan kultaisista kaduista ja maidon- ja hunajantäyteisistä päivistä ja haluaa jättää kurjuuden valtameren taakse vanhaan maailmaan.

Nyrkkeily on aina ollut vähäväkisten laji, jossa omilla nyrkeillä voi hankkia itselleen tulevaisuuden. Viime vuosisadan alusta aina toisen maailmansodan kynnykselle saakka maailmanmestarit tulivat juutalaisista ghetoista. Kun talous suuren laman jälkeen alkoi jälleen kukoistaa ja juutalaiset saivat paremmat olot, maailmanmestarien kansallisuus vaihtui.

He eivät olleet enää juutalaisia vaan irlantilaisia, puolalaisia ja italialaisia. Sitten tulivat afroamerikkalaiset ja latinot. Nyt mestaruuksista kamppailevat karibialaiset, etelä- ja väliamerikkalaiset ja itäeurooppalaiset. Yhteistä kaikille on ollut, että he kaipaavat kurjuuteensa menestystä. Kukaan ei tiedä kupletin juonta yhtä hyvin kuin Juri Foreman, jolla on nyrkkeilijöille tyypillinen siirtolaistausta.

Hän syntyi Valkovenäjällä, josta siirtyi perheensä mukana Israeliin. Myöhemmin hän seurasi suurta unelmaansa ja muutti Yhdysvaltoihin. Siirtolaisen asema on hankala. Valkovenäjällä olin ennen kaikkea juutalainen, koska paikalliset halusivat ajatella niin. Israelissa olin venäläinen, koska olin ulkopuolinen. Viimeinkin olen mitä oikeasti olenkin: Talmudia opiskeleva juutalainen nyrkkeilijä Brooklynistä, yksi newyorkilainen muiden joukossa. Nyrkkeilemään Foreman oppi Israelissa.

Muuan venäläissiirtolainen treenasi poikia koulunpihalla. Pihalla ei kuitenkaan ollut kehää, nyrkkeilysäkkiä eikä harjoitusvastustajia. Kysyimme Haifan kaupungilta kuntosalia, mutta virkailija kieltäytyi ja käski mennä arabien salille. Kun juutalainen Foreman asteli arabinyrkkeilijöiden saliin, hän oli hyvin yksinäinen.

Halusin kuitenkin nyrkkeillä, ja hitto vie, jokainen halusi nyrkkeillä kanssani. Voitin melkein joka kerta. Muuri välillämme kaatui ja mursimme kielen, kulttuurin ja epäluulon esteet. Foreman voitti Israelille mitaleita, mutta muutti sitten Yhdysvaltoihin. Päivänä, jota hän ei unohda, nyrkkeilijä vieraili synagogassa ja kuuli rabbin opetusta.

Rabbi puhui nyrkkeilyottelua muistuttavasta hyvän ja pahan taistelusta. Foreman kertoi rabbille olevansa nyrkkeilijä. Foreman päätti opiskella rabbiksi. Nyrkkeilyottelussa ei kuitenkaan menesty kaveri, joka osaa kauniisti viitata psalmeihin vaan kaveri, jolla on kovin vasen koukku. Miten Foreman aikoo pärjätä lähes kaikki vastustajansa tyrmäyksellä voittaneelle Daniel Santosille? Kun opiskelen ja mietiskelen, olen kuin rabbi. Kun kello soi ottelun alkajaisiksi, muutun hyvin ikäväksi ihmiseksi, Foreman kuittaa epäilyt.

Religion News Service Hailuodossa yhä enemmän toimintaa lapsille ja aikuisille Perjantaisin liikkuu koko perhe Oulugospelin lipunmyynti alkaa Oulugospel järjestetään tänäkin vuonna tuttuna pyhäinpäivän viikonloppuna Lippujen ennakkomyynti alkaa 5. Konsertit järjestetään Oulun kaupunginteatterissa, Pohjankartanossa, Keskustan seurakuntatalossa, Oulun tuomiokirkossa, Kastellin kirkossa ja Pyhän Luukkaan kappelissa.

Tarkka ohjelma ja lisätiedot lipunmyynnistä osoitteessa Valtteri, ota pallo kiinni! Käskystä pienet jalat syöksyvät pallon perään ja potkaisevat sen maaliin. Kymmenkunta alle kouluikäistä juoksee, pomppii tai roikkuu muutaman aikuisen nostellessa pystyyn keiloja, heitellessä palloa tai nostaessa jälkikasvua renkaille roikkumaan.

Hailuodon koulun liikuntasalissa on käynyt kuukauden ajan vilske. Syyskuun alussa aloitetuille seurakunnan perheliikuntavuorolle on ollut tilausta. Aloite tuli saareen piakkoin muuttavalta perheeltä, joka kyseli mitä mahdollisuuksia liikuntaan täällä on alle kouluikäisille, kertoo Hailuodon seurakunnan kanttori Kaisamarja Stöckell.

Seurakunnasta otettiin yhteyttä Hailuodon vapaa-ajansihteeriin ja yhdessä kunnan kanssa kehitettiin ajatus koko perheen liikuntavuorosta. Huomasimme, että koululaiset käyttävät liikuntasalia perjantaisin vasta ruokailun jälkeen, joten aamupäivälle löytyi meille sopiva aika. Aloite uusilta luotolaisilta Hailuodon seurakunnan toimintaan on tullut viime vuosina paljon uutta perhetoimintaa. Tänne on muuttanut perheitä, joissa on pieniä lapsia.

Aiemmin esimerkiksi perhekerho kokoontui parin viikon välein, nykyisin viikoittain kaverikerhon nimellä. Kerhoissa tutustuu hyvin muihin. Me vanhat luotolaisethan jo tunnemmekin toisemme, Stöckell naurahtaa. Liikuntasalissa on välineitä monenlaisten pelien kokeilemiseen. Varastosta löytyy monenkokoisia palloja, keiloja ja renkaita, puhumattakaan paksuista voimistelupatjoista, jotka sopivat erinomaisesti hyppyalustoiksi.

Näin alussa minä ollut paikalla seurakunnan puolesta, mutta kunhan toiminta vakiintuu, olisi tarkoitus, että vuoro toimisi osallistujien panoksella. Kävisimme vain aukomassa ovet, Stöckell selostaa.

Parhaimmillaan paikalla on ollut vanhemman kanssa viisikin lasta samasta perheestä. Liikuntavuorolla käy paljon samoja perheitä kuin vuotiaille suunnatussa kaverikerhossa. Mutta kuulemma täällä on mukavampaa, koska salissa saa juosta.

Talvella väkeä tulee varmasti enemmänkin, mutta voimme jakaa salin helposti kahteen osaan, isommille ja pienemmille. Elsi Huttunen Perhevuoro Hailuodon koulun liikuntasalissa perjantaisin kello Ei ennakkoilmoittautumista. Liikuntasalin perhevuorolla pienimmillekin liikkujille löytyy tekemistä. Elsi Huttunen Liukkausvaroitus ilmaiseksi tekstiviestillä Oulun kaupunki pyrkii löytämään perinteisen liukkaudentorjunnan lisäksi uusia keinoja liukastumisien vähentämiseksi.

Jalankulkijoita ja pyöräilijöitä varoitetaan kaupungin käyttöön ottaman palvelun avulla tekstiviestillä Kulkuväylät paikoin vaarallisen liukkaita. Varoituspalvelu tarjotaan asukkaille ilmaiseksi. Kun talvihoidon päivystäjä havaitsee kulkuväylien muuttuneen vaarallisen liukkaiksi, hän lähettää varoituksen tekstiviestillä, joka välittyy kaikille varoitettaville.

Varoitettavat voivat valita, tuleeko varoitus yöllä syntyneestä liukkaudesta heti, kello 6, kello 7 vai kello 8. Viikonloppuisin varoitus tulee tuntia myöhemmin. Päiväsaikaan kello 22 saakka varoitus tulee heti. Tekstiviestipalvelu ei muuta kaupungin tai kiinteistöjen liukkaudentorjuntavastuita eikä jalankulkijan ja pyöräilijän omaa vastuuta. Pekka Ruuskan Neljä yötä perjantaihin -konserttikokonaisuus saapuu Ouluun lauantaina 3.

Reilun tunnin mittainen konsertti alkaa kello 19 Pyhän Luukkaan kappelissa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Neljä yötä perjantaihin on matka työtätekevän arkeen, maanantaiaamun kaamoksesta perjantaiillan huokaukseen.

Laulujen, puhuttujen osuuksien ja äänitehosteiden keinoin kuulijan eteen tuodaan tavallisen ihmisen arki. Olen itse taiteilijaroolini rin- nalla ollut paljon päivätöissä ja kokenut monenlaisia työyhteisöjä, niin julkisen kuin yksityissektorin puolella. Työssä jaksamisen kysymykset on tullut erittäin omakohtaisesti koettua, Ruuska taustoittaa konserttikokonaisuuttaan. Nykyisin myös levytuotannon parissa toimiva Pekka Ruuska tunnetaan laulaja-lauluntekijänä jo luvusta lähtien.

Suomalaiset tuntevat hänet ennen kaikkea Rafaelin enkelistä. Ruuskan ura alkoi helsinkiläisessä gospelbändistä Livingstone, josta hän siirtyi soolouralle luvun puolessa välissä. Ruuska on kirjoittanut omien Yhdistykset kappaleidensa lisäksi paljon tekstejä myös muille eturivin artisteille Laura Voutilaisesta Dannyyn. Vuonna Ruuska sai Juha Vainion Rahaston tunnustuspalkinnon, joka luovutetaan vuosittain merkittävälle suomalaiselle sanoittajalle. Neljä yötä perjantaihin pureutuu 16 kappaleen voimin työtä tekevän ihmisen todellisuuteen.

Pekka Ruuskan ja Ilkka Wirtasen akustisesti esittämät kappaleet ovat osin levyiltä ja radioaalloilta tuttuja, ja osin tätä kiertuetta varten sävellettyjä.

Ti klo 13 Päiväpiiri, klo 18 Alfa-kurssi, aihe: Miten voin olla varma uskostani? Ke klo 18 Nuortenilta. To klo 19 Rukousilta. Pe klo 19 LIFT ilta. To klo 9 Päiväpiirin retki Kuusamoon. Sapattina la Jumalanpalvelus klo Ma-pe aamurukouspiiri klo Tervetuloa! Ilmoituksen jättäjä Tapio Pokka p Timoteuksen jumalanpalvelusyhteisö Luterilainen messu joka sunnuntai klo Tuulimyllynkatu Seurat su klo Johannes Hyytinen, Jorma Räisänen.

Tänään opiskelijailta klo Su klo Pyhäkoulu klo 17 Seurat Vesa Pöyhtäri. Tasa-arvo liikuttaa nuorta vapaaehtoista Haukiputaalainen Tiia Pelkonen on nuoresta iästä huolimatta kokenut vapaaehtoistyöntekijä. Vastikään opiskelujen perässä pois kotoa muuttanut vuotias on ehtinyt olla henkilökohtai- sena avustajana kehitysvammaisten rippileirillä ja isosena seurakunnassa. Hänen mielestään parasta vapaaehtoistyössä on sosiaalinen kanssakäyminen.

Kehitysvammaisten leirillä Leireille kaivataan avustajia Elsi Huttunen Seurakuntien diakoniatyö järjestää leirejä muun muassa kuulo- ja näkövammaisille, kehitysvammaisille ja perheille eri elämäntilanteissa. Viime kesänä järjestettiin yksi seudullinen kehitysvammaisten rippileiri, jossa kehitysvammaista leiriläistä kohden oli yksi tai kaksi avustajaa. Mikäli sinua kiinnostaa toimia vapaaehtoisena, ota yhteyttä oman seurakuntasi diakoniatyöntekijään. Leiriläisten kanssaan tuli hirveän hyvin juttuun.

Ihmiset olivat niin vilpittömiä. Vaikeinta puolestaan on ollut kohdata erilaisia elämänkohtaloita. Useilla saattaa olla rankkojakin taustoja. Vapaaehtoisena ei saa alkaa syyllistää, vaan pitää kuunnella.

Sosiaalityö ammatiksi Tiia Pelkosen innostus auttamiseen sivuaa myös ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa, joista nuori nainen on kiinnostunut. Tänä syksynä Pelkonen aloitti Lapin yliopistossa sosiaalityön opinnot.

Toisin sanoen joku päivä hänestä tulee yhteiskuntatieteiden kandidaatti ja maisteri. Haluaisin olla auttamassa ihmisiä. Esimerkiksi lasten huostaanotot ovat rankkoja tapahtumia. Työssä haluaisin olla mahdollisimman paljon erilaisten ryhmien kanssa. Kysyttäessä, millaisia ominaisuuksia vapaaehtoistyö edellyttää, Pelkonen miettii hetken. Ei saa olla liian totinen, siellä tarvitsee huumoria. Välillä pi- tää olla kärsivällinenkin, Pelkonen listaa. Lisäksi tarvitaan avoimuutta ja kykyä heittää luutuneita käsityksiä romukoppaan.

Joillakin ihmisillä voi olla ennakkoluuloja esimerkiksi kehitysvammaisia kohtaan, mutta ne tulevat yleensä kumotuksi. Mietin itsekin, osaanko olla heidän seurassaan, mutta se luontui tosi hyvin. Kehitysvammaisten leirin huipentuma oli Tiialle liikuttava tilaisuus. Itkin konfirmaatiossa koko ajan, he olivat jotenkin niin suloisia. Tiia kertoo, että seurakunnan toiminnan myötä hän on saanut uusia kavereita. Toiveena olisikin, että nuoret innostuisivat vapaaehtoistyöstä nykyistä enemmän.

Seurakunnissakin voisi enemmän mainostaa vapaaehtoistyötä. Varsinkin isosille kannattaisi kertoa mahdollisuudesta. Omasta vakaumuksestaan hän valottaa sen verran, että perusluterilainen tausta on olemassa. Sellainen tietynlainen vakaumus on. Leireillä on tosi mukavaa laulaa virsiä ja perheen kanssa on perinteisesti käyty joulukirkossa. Vapaaehtoistyön lisäksi Tiia viettää vapaa-aikaa kuunnellen Coldplayn levyjä sekä lukemalla Harry Pottereita. Lisäksi veri vetäisi tien päälle.

Kavereiden kanssa on käyty Latviassa, Lontoossa ja Venäjällä, Pelkonen hymyilee. Anna Vepsä Arjen samarialaiset -sarjassa esitellään vapaaehtoistyötä tekeviä henkilöitä. He kertovat miksi tekevät vapaaehtoistyötä ja mitä se heille antaa. Kerro meille, ketä meidän pitäisi haastatella. Toimitus ottaa vastaan vinkkejä numerossa 08 ja osoitteessa rauhantervehdys. Kaulukset, meikkipussit, kännykkäkotelot, korvaläpät, hansikkaat, turkiskukat Onko turkki kunnossa talvea varten?

Muodistukset ja korjaukset ammattitaidolla Kuukauden tarjous: Nyt myös avokuntoutuspalvelut kotikäynneillä. GSM , Kanta-asiakkaanamme saat useita etuja. Tarjous on voimassa saakka. Ainoastaan Haukiputaalla ja Oulunsalossa. Marja Huhtakangas Nuolihaukantie 4 A 6 puh Kotikäynnit lähialueille. Nuorten gospel-leiri Kalajoen Kristillisellä Opistolla Yli vuotiaille nuorille soittajille, laulajille ja miksaajille tarkoitettu leiri, jossa ohjaajina kokeneet muusikot. Leiriläinen osallistuu yhteen seuraavista työpajoista: Kurssimaksu 20 euroa, ruokailut koko viikonlopun ajalta 30 euroa, majoitus omin liinavaattein 30 euroa.

Alasintie Oulu jakeluhäiriöt ilmoitetaan asiakaspalveluun, p tai sähköpostitse:. Kun nämä asiat ovat vaikeita käsitellä aikuisellekin, monin verroin pelottavampia ne ovat lapselle. Lapsen käsityskyky maailmasta on rajallinen ja asioita tulee selittää eri tavoin. Lääkäri ja psykoterapeutti Mirja Heikkilän mukaan noin joka kymmenes lapsi kärsii mielenterveydellisistä ongelmista.

Kuitenkin vain kolmasosa heistä saa hoitoa, sillä yhteiskunnan resurssit ovat rajalliset. Heikkilä korostaakin matalan kynnyksen apua hoidossa. Matalan kynnyksen apu ei ole yhtä leimaavaksi koettua kuin esimerkiksi terapia, ja se on lisäksi kaikkien saatavilla. Tällaisia apukeinoja ovat esimerkiksi lastenkirjat, jotka auttavat lasta käsittelemään ongelmia yksin tai yhdessä aikuisen kanssa. Taustalla Nalle Karvatassu Heikkilän omaan lapsuuteen kuului läheisen ihmisen vakava sairaus. Hän muistaa silloin lukeneensa lastenkirjoja, joista yhteen törmäsi myöhemmin aikuisiällä.

Luin kirjaa omille lapsilleni, enkä voinut estää itkua. Täällä huutaa Nalle Karvatassu! Uudelleen luettuna aikuisiällä ymmärrän, kuinka tärkeä merkitys kirjalla minulle lapsena oli, ja miksi halusin lukea sen aina uudestaan, Heikkilä kertoo. Näistä tuntemuksista kumpusi tarve tutkia syvällisemmin lastenkirjojen terapeuttista vaikutusta. Nalle Karvatassun ohella tutkimukseen pääsi mukaan esimerkiksi Kaarina Helakisan teos Pikku-Joonas, joka käsittelee erilaisuutta.

Heikkilä tutkii juuri valmistuneessa tiedeviestinnän pro gradu -työssään, millainen lastenkirja on sopivan terapeuttinen alakouluikäiselle lapselle. Hän on laatinut tutkimustaan varten mittarin, jolla terapeuttisuutta arvioidaan. Mittarissa huomioidaan lapsen normaaliin kehitykseen liittyvät asiat sekä sellaiset seikat, jotka haavoittavat ja hoitavat lasta. Tutkimus on monen tieteenalan summa: Anna hyvän voittaa Lastenkirjoissa on perinteisesti onnellinen loppu ja ongelmista selviytyvä sankari.

Usein sankari on eläinhahmoinen. Kun paha saa palkkansa ja oikeudenmukaisuus voittaa, kirja on jo sinällään terapeuttinen. Nykyisin on yhä enemmän kirjoja, jotka käyvät suoraan käsiksi ongelmaan, esimerkiksi vanhempien avioeroon. Kaikille lapsille nämä eivät kuitenkaan sovi. Riippuu lapsen vahvuudesta ja ongelman vakavuudesta, millainen kirja sopii vaikeaan tilanteeseen.

Kovin suoraan ongelmaa käsittelevä kirja voi olla lapselle liian ahdistava. Tällöin perinteisempi tarina on parempi, Heikkilä sanoo. Kirjojen terapeuttisuutta ei ole aiemmin juurikaan tutkittu, eikä lastenkirjoja kirjoittavilta vaadita esimerkiksi terapeuttisten menetelmien hallintaa. Tämän vuoksi avainasemassa ovat kirjastotyöntekijät, joiden olisi havaittava lapsen kirjapyynnöistä, millaisia tuntemuksia lapsi ehkä käsittelee, ja ohjattava lasta oikeiden, sopivien teosten äärelle.

Yhtä tärkeä merkitys on opettajilla ja tietenkin vanhemmilla. Vaikka lapsi lukisikin kirjoja yksin, kuten Heikkilän tutkimuksessa on oletuksena, hänen kanssaan on kuitenkin juteltava niiden tapahtumista ja seurattava vaikutuksia. Monilla kirjastoilla on kotisivuillaan listattuna teoksia, jotka voivat sopia erilaisten vaikeiden elämäntilanteiden käsittelyyn.

Myös aikuisille on tarjolla lukuisia itsehoito-oppaita. Suosikit avuksi Aina kirja ei riitä Lapset oireilevat eri tavoin. Suuren surun kohdannut lapsi voi vaikuttaa kiltiltä ja iloiselta, mikä ei silti tarkoita, että asiat olisivat kunnossa. Käsittelemättä jääneet tunteet voivat pulpahtaa pintaan vuosien päästäkin.

Jos lapsen lähtökohdat ovat turvalliset ja lapsi on vahva, voi kirjakin riittää tueksi. Jos kohdattu ongelma on hyvin suuri, esimerkiksi äidin kuolema, olisi aina ammattilaisen velvollisuus seurata lapsen hyvinvointia. Nykyisin tämä asia otetaan paremmin huomioon kuin aikaisemmin, Heikkilä kertoo. Jokainen lapsi ei myöskään halua tai osaa lukea. Tällöin aikuisen apu ja kannustus on tarpeen. Periaatteessa elokuvistakin voi olla apua, mutta ne eivät ole samalla tavalla omaa mielikuvitusta herätteleviä kuin luettu teksti.

Maria-Melina Väyrynen Mirja Heikkilä listasi lastenkirjoja erilaisiin tilanteisiin, jotka lapsi voi kokea ahdistavina, surullisina tai pelottavina. Listan kirjat ovat suosituksia, mutta valintoihin vaikuttavat aina lapsen omat erityispiirteet. Atte ja Nysä-Putte , Kallioniemi Tuula: Ihmemies Topi , Puikkonen Arja: Haloo, kuuleeko kaupunki Erilaisuus: Pikku-Joonas , Korolainen Tuula: Kuningatar Iida Iso , Nopola Tiina: Rauhallinen Erkki Avioero: Tirlittan , Perkiö Pia: Jennin salainen kirja , Pöyhönen Virpi: Minulle olet Jätti Sairaus: Kani Andersson sairastaa , Kontio Tomi: Keväällä isä sai siivet , Mäkelä Hannu: Tyttö ja unen kukka Kuolema: Mykkä tytär , Jalonen Riitta: Tyttö ja naakkapuu , Surojegin Pirkko-Liisa: Maahisen viimeinen matka Toimittaa Hannu Ojalehto ja saarnan pitää Teemu Riihimäki.

Kanttorina on Heikki Jämsä. Vanhusten kirkkopyhä, liittyy valtakunnalliseen vanhusten viikkoon. Su klo Mikkelinpäivän radiopyhäkoulun pitää lastenohjaaja Auli Kipinä. Ma pe klo Kysy mitä haluat Mikko vastaa mitä haluaa. Ohjelman toimittaa Karjasillan seurakunnan pastori Mikko Salmi. Mikolle voi lähettää kysymyksiä osoitteessa www. Radio Dei Toivon päivä Ke klo Naisen allakka.

Oppilaitospastori Virpi Sillanpää-Posion kolumni. To klo Kasvun paikka. Kuinka pärjätä jatkuvan, kovan fyysisen kivun kanssa? Pasi Rantakokko kertoo kokemuksistaan. Su klo 10 jumalanpalvelus Oulun tuomiokirkosta.

Jumalanpalveluksen jälkeen uusintana edellisen maanantain Etappi-ohjelma, jossa puhutaan Suomen Lähetysseuran Tasauskeräyksestä. Ohjelman toimittaa Jukka Harvala Ylivieskasta. Ma klo Etapin aiheena on Suomen Lähetysseuran Tasaus-keräys. Etapin toimittaa Risto Parttimaa Raahesta. Ke klo Perhevartissa keskustelua naimisiinmenosta. Ohjelman toimittaa Marja Blomster. Su klo 10 messu Oulun tuomiokirkosta. Avustavana pappina on Anna-Mari Heikkinen.

Messussa laulaa Tuomiokirkkokuoro, radiointi Radio Pooki. Viikon teemana on Kuntoutuminen kunniaan. Viikolla on pitkä historia.

Ensimmäisen kerran valtakunnallista vanhusten teemapäivää vietettiin vuonna Lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina vanhustenpäivä on ollut jo 42 vuoden ajan. Kempeleessä viikkoa vietetään ensimmäistä kertaa järjestämällä Vanhuusmessut lokakuuta. Messujärjestelyt hoitavat yhdessä seurakunta, kunta ja Kempeleessä toimivat eläkeläisjärjestöt.

Ikääntyneille ihmisille suunnatuilla messuilla on tavoitteena tuoda esille läpileikkaus erilaisista pyhään ja arkeen liittyvistä palveluista ja mahdollisuuksista. Lisäksi halutaan muistuttaa ihmisiä siitä, mitä ikääntyminen on. Vanhuus on ihmisen parasta aikaa ja sitä haluamme nostaa esiin, kertoo Kempeleen seurakunnan diakoniatyöntekijä Arvo Yrjölä.

Vanhuusmessujen teemana on Ikkuna vanhuuteen. Tapahtuma on suunnattu kaikille, joita aihe kiinnostaa. Esimerkiksi piakkoin eläköityvät voisivat Yrjölän arvion mukaan hyötyä tapahtumasta.

Yrjölän mukaan kävimääriä on vaikea ennakoida. Viime vuonna vanhustenviikon juhlassa oli osallistujaa, joten tänä vuonna viikonlopun mittaiseen tapahtumaan saattaa tulla kävijää, ehkä enemmän.

Lauantaina messupaikkana toimii Santamäen koulu osoitteessa Peltomiehentie 5. Tilaisuuden avaa kello 10 messujen suojelija emerituspiispa Olavi Rimpiläinen. Geriatrian erikoislääkäri Petteri Viramo puhuu kello 12 muistiin liittyvistä asioista. Kempeleen kunnan fysioterapeutti luennoi kello alaraajojen lihasvoiman merkityksestä kävelyyn ja tasapainoon.

Kemijärveläinen Rätvänät-ryhmä esittää Hailuoto Eläkeliitto ti klo 11 seurakuntatalossa. Haukipudas Eläkeläisten musiikkipiiri to klo 13 seurakuntakeskuksen monitoimisalissa. Iäkkäiden ulkoilupäivä to klo 13 Martinniemen vanhustentalolla sekä Kellonhovissa. Vanhustenviikon juhla pe klo 13 Kellon seurakuntakodissa. Kempele Vanhuusmessut Santamäen koululla. Messu ja vanhustenviikon juhla su klo 10 Pyhän Kolminaisuuden kirkossa. Klo juhla Kokkokankaan seurakuntatalossa. Liminka Ikäihmisten juhla ke klo seurakuntatalossa.

Ikääntymisen ihme -näyttämöesityksen kello Yritysten ja järjestöjen näyttelyosastot ovat avoinna kello Messuruokala ja kahvila palvelevat Laulua, messua ja juhlaa Lumijoki Messu su klo 10 kirkossa.

Sunnuntaina kello 10 vietetään messua Kempeleen Pyhän Kolminaisuuden kirkossa. Sen jälkeen on vanhustenviikon juhla Oulunsalo Ikäihmisten juhla ke klo 11 Oulunsalon seurakuntatalossa. Pudasjärvi Vanhusten viikkomessu, eläkeläisten musiikkipiiri ja kahvit ke klo 13 Pudasjärven seurakuntakodissa.

Siikalatva Ystävyysseura ti klo 13 Pulkkilan vanhustentalolla. Eläkeliitto ti klo 11 Rantsilan seurakuntatalossa. Tyrnävä Vanhustenviikon juhla ke klo Tyrnävän seurakuntatalossa. Juhlia on myös muissa seurakunnissa. Vanhustenviikon juhla pe klo 13 Linnanmaalla Oulun yliopiston Saalastinsalissa.

Viittomakielinen ikäihmisten juhla ja messu pe Messu klo 12 Oulun tuomiokirkossa. Juhla klo 14 keskustan seurakuntatalossa.

Vanhusten kirkkopyhä messussa su klo 10 Tuiran kirkossa, klo Karjasillan kirkossa, klo 12 Ylikiimingin kirkossa Seniorien laulupiiri to ja klo Tuiran kirkossa ja to ja klo 13 Pyhän Tuomaan kirkossa Lisää toimintaa vanhuksille löytyy seurakuntien tapahtumaosiosta lehden sivuilta 15~ Olohuoneen pöydällä on kaksi kuvaa samasta pikkupojasta, toisessa hänellä on puku ja valkolakki, toisessa puolestaan virallinen ilme ja armeija-asu.

Kuvat ovat samasta pojasta, kummipojastani Jaakko-Juhanasta. Sitä aina ihmettelee, miten nopeasti lapsi kasvaakaan, äsken tuhiseva vauva, nyt vuotias komea nuori mies. Kummin tehtävä on kunniatehtävä, luottamustehtävä, eikä se päätyy siihen kun lapsi täyttää 18 vuotta. Kummin yksi tärkeimmistä tehtävistä on rukoilla kummilapsensa puolesta, sitä olenkin tehnyt. Kuvia katsellessani tulevat mieleen seuraavat sanat: Minä lähetän enkelin kulkemaan sinun edelläsi, suojelemaan sinua matkalla ja viemään sinut siihen paikkaan, jonka olen sinulle varannut.

Mitä muutakaan sitä rukoilee kuin että Jumala suojelisi ja varjelisi Jaakko-Juhanaa missä ikinä hän on, mitä ikinä hän tekee. Psalmissa 34 todetaankin Herran enkeli on asettunut vartioon. Enkelit ovat Jumalan sanansaattajia, ilmoittavat Jumalan rakkaudesta ja huolenpidosta, suojelevat, opastavat ja auttavat ihmisiä. Kuten eräässä tutussa laulussa todetaan: Ja syntikin mustia verkkoja vaan on laajalle laskenut korpehen maan.

Niin pianhan niihinkin tarttua vois, jos käsi ei enkelin kädessä ois. Eräässä virressä todetaan enkeleistä He varjelevat lapsuuden ja nuoren elämämme, seuraavat päiviin vanhuuden, kulkevat lähellämme. Kun kummipoikani lähetti minulle sotilaspoikakuvansa, tunsin huonoa omaatuntoa, koska välimatkat ovat pitkät ja tapaamme harvoin. Kun olin hänen ylioppilasjuhlassaan, itkin ilosta ja surusta, haikeudesta ja riemusta.

Jaakko-Juhana on aina mielessäni ja rukouksissani. Silloin tällöin hänet voi nähdä myös televisioista pelaamassa tärkeällä paikalla ja maaleja tehden, tuolloin voin sanoa ylpeänä: Kun pitelen sormieni kuluttamaa kuvaa ja mietin tulevaa, hänen loistavaa tulevaisuuttaan, mieleni valtaa usko huomiseen: Hän antaa enkeleilleen käskyn varjella sinua, missä ikinä kuljet, ja he kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen.

Rakas Jeesus, siunaa meitä, anna meille enkeleitä. Siivillänsä meitä peitä, älä meitä koskaan heitä. Juha Vähäkangas Karjasillan seurakunnan pastori Päivän psalmi Ps. Kyseessä on ennen kaikkea lapsen uskoa ylistävä Matteuksen evankeliumin teksti. Tässä mielessä Lasten ja enkelien päivä, jollaisena mikkelinpäivää ennen vietettiin, kuultaa vielä läpi tekstivalinnan kautta.

Nykyisin mikkelinä juhlitaan enkeleitä: Enkeliin viitataan silti tekstissä vain lyhyesti: Ylienkeli Mikaelin nimestä juontuu sana mikkeli, kansanomaisemmin mikko.

Jeesus sitoo lapsenomaisen uskon vahvasti kristillisen maailmankuvan ytimeen: Joka minun nimessäni ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut. Mutta jos joku johdattaa lankeemukseen yhdenkin näistä vähäisistä, jotka uskovat minuun, hänelle olisi parempi, että hänen kaulaansa pantaisiin myllynkivi ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen. Kirkkoraamatussa tekstin otsikkona on Seurakunnan järjestys.

Jeesuksen asettama järjestys vaikutti nurinkuriselta maallisen yhteiskunnan järjestykseen verrattuna. Omaan suuruuteensa sokaistuneet opetuslapset kokevat varmasti eräänlaisen järkytyksen, kun Jeesus asettaa pienen lapsen uskon esikuvaksi. Mikkelinpäivä oli entisaikaan yksi kirkkovuoden merkittävimpiä pyhiä: Tuomost kuus kynttelä, kyntteläst kol Matti, Matist nel Maarja, Maarjast puol kolmat suve, suvest puol kolmat Valpuri, Valpurist puol kolmat Eerikki, Eerikist viis Juhani, Juhanist o yhreksen Perttu, Pertust viis Mikkeli, Mikkelist viis pyhämiste, pyhämistest seittämän Tuomos Muurla Mikkelinpäivä oli myös hevoskeskeinen pyhä: Toisin paikoin hevosen selässä oli juhlavasti valkea lakana.

Hänen mielestään seurakuntien pitäisi purkaa hierarkkisia rakenteitaan ja keskittyä yhteisönsä kehittämiseen. Tietenkin uskon Jumalaan, on outoa että kristityltä ihmiseltä edes kysytään sellaista.

Olen ollut kristitty vuodesta lähtien, jolloin minut kastettiin. Näin sanoo vapaa kirjoittaja, journalismin kouluttaja Johanna Korhonen. Korhonen ei ole halukas määrittelemään, millaiseen Jumalaan uskoo. Jumala on kaiken alku ja loppu, Hän ylittää ihmisen käsityskyvyn.

Erilaiset porukat kyllä yrittävät määritellä Jumalaa ja kertoa, mitä mieltä Jumala on asioista. Minusta se on aika lystikästä. Itse olisin aika varovainen Jumalan mielipiteiden esittämisessä. Korhosen ensimmäiset seurakuntamuistot liittyvät Oulun Karjasillan seurakunnan päiväkerhoon, johon hän osallistui veljensä kanssa. Seurakunta kuului Korhosen nuoruuteen rippikoulun jälkeenkin.

Nykyisin Korhonen on omien sanojensa mukaan Vantaan Tikkurilan seurakunnassa lähinnä normaalina jäsenenä. Henkisiksi lähiseurakunnikseen hän nimeää aiemmasta asuinpaikasta tutut helsinkiläiset Kallion ja Käpylän seurakunnat. Ylipäätään ihmiset mieltävät olevansa kirkon jäseniä, eivätkä niinkään seurakunnan jäseniä. Heille seurakunta on hal- linnollinen yksikkö, niin kuin se onkin.

Lähiseurakunta on se, mihin on helppo mennä. Kallion seurakunta esimerkiksi tarjoaa paljon taiteisiin liittyviä kursseja, eikä siellä kysellä mihin seurakuntaan osallistuja kuuluu. Kirkko ei ole yhtä kuin kirkkohallitus, kirkkorakennukset, piispat tai muu henkilökunta.

Kirkko olemme me, kirkon jäsenet. En voi ajatella, että kirkko suhtautuisi minuun kielteisesti, koska silloin suhtautuisin itse kielteisesti itseeni, Korhonen pohtii kirkon suhtautumista samaa sukupuolta olevien parisuhteisiin.

Hän ei ymmärrä, miten yksinkertainen asia, suhtautuminen homoseksuaalisuuteen, voi joidenkin mielestä olla niin monimutkainen. Kirkon suhtautumisessa homoseksuaaleihin työntekijöihinsä on kyse työnantajan velvollisuudesta noudattaa lakia. Eikä samaa sukupuolta olevien parisuhteen siunaamisenkaan pitäisi olla hankalaa. Siunaaminen on Jumalan rakkauden häivähdyksen tarjoamista ihmisille. Ei papin tehtävä ole pihdata siunaamista.

Korhonen ei kannata samaa sukupuolta olevien parisuhteen siunaamisen pitämistä vain yksityisen sielunhoidon piirissä, kuten se tällä hetkellä on. Siitä on tehtävä virallinen kirkollinen toimitus, johon löytyy kaava kirkkokäsikirjasta.

Yksityisen sielunhoidon rukoushetki olisi pusikossa puolisalaa B-luokan kansalaisille tarkoitettu tilaisuus. Sitä ei voi hyväksyä. Maailmankuvan muutos on vuosisatojen aikana toistuvasti ollut osalle ihmisistä vaikea hyväksyä. Tällä hetkellä ydinperheen säilyttäminen on joillekin tärkeää, joskus se oli kysymys naisen sielun olemassaolosta tai siitä, pitääkö kaikki juutalaiset tuhota.

Kaikkien näiden kysymysten piti hajottaa kirkko. Miksi aina pitää olla joku höpö aihe, jota tuijotetaan? Voisivatko seksuaalisuuden monimuotoisuutta ongelmana pitävät ihmiset kehittää itselleen vaihtoehtoista elämänsisältöä jostain muusta kiistanaiheesta?

He voisivat vaikka jatkaa muutama sata vuotta sitten viritettyä veristä riitaa siitä, kiertääkö aurinko maata vai toisin päin. Sentyyppisestä kinastelusta olisi vähemmän haittaa muille. Kirkosta välittyy Korhosen mukaan todellisuutta vanhoillisempi kuva. Vastikään Korhonen keskusteli aiheesta erään papin kanssa.

Tämä oli kertonut rippileiriläisille kirkon hallinnosta. Mikä kirkolliskokous on, ja kuinka siihen voi vaikuttaa vain välillisesti äänestämällä seurakuntavaaleissa. Lisäksi hän oli varottanut nuoria, että vaalilistojen kanssa kannattaa olla tarkkana, koska ne ovat nimiltään epäselviä ja saattavat johtaa harhaan ehdokkaiden taustoista.

Nuoret kauhistelivat siitä, miten vaikeaa vaikuttaminen kirkossa on ja ajattelivat, että ainakin piispaa äänestämällä he voivat vaikuttaa siihen, mitä mieltä kirkossa ollaan asioista. Järkytys oli suuri, kun he kuulivat, ettei piispaakaan pääse itse valitsemaan, vaan piispan valitsee pieni joukko ihmisiä.

Kirkko ei tee hallintoonsa osallistumista helpoksi. Toisaalta se on ymmärrettävä pattitilanne, sillä päättäjiksi valituilla ei ole halua muuttaa rakenteita ja luopua vallastaan. Piispoilta Korhonen kaipaisi rohkeutta esittää mielipiteitä. Kyllä ihmiset ymmärtävät, että piispoilla voi olla erilaisia mielipiteitä asioista. Emme ole enää lapsia, joten meitä ei tarvitse kohdella lapsina, joille pitää esittää yksimielisyyttä. Näkemyseroja voi olla ilman että se uhkaa kirkon yhtenäisyyttä.

Kirkon yhtenäisyyttä horjuttaa kaunisteltu pakkokonsensus, tulivuori maan alla. Laulaminen on Korhosen toinen ammatti. Hän laulaa Vox Silentii -lauluyhtyeessä, joka on erikoistunut keskiaikaiseen kristilliseen rukouslauluun. Kirkkolaulu on lähinnä liturgista musiikkia. Musiikin ydin on hengellisyys. Siinä muodostuu myös yhteys aikakausien välille. Vox Silentii laulaa vuotta sitten muotoutunutta musiikkia samalla instrumentilla, joka oli käytössä siihen aikaan: Se ei ole muuttunut mihinkään, kuten ei myöskään vanhojen kirkkojen vuosisatainen akustiikkakaan.

Kirkkolaulu tarjoaa Korhoselle laajan näköalan erilaisiin seurakuntiin. Laulamisen kautta näemme erilaisia seurakuntia ja vaistoamme nopeasti, millainen meininki seurakunnassa on: Esimerkki hyvästä toimintamuodosta on Birgitan vaellus Lempäälässä: Jos ihmiset eivät jaksa istua kirkossa, mennään yhdessä kävelemään luontoon. Korhonen luki vastikään Yhdysvaltain Cape Canaveralista, eli paikasta josta avaruussukkulat lähetetään.

Häneen teki vaikutuksen se, kuinka koko henkilöstöllä siivoojaa myöten on yhteinen päämäärä: Samalla tavalla pitäisi työn päämäärä määritellä myös seurakunnissa: Pappi tekee työtään, kanttori omaansa. Silti kaikki tekevät samaa hengellistä työtä. Hänen mielestään selväjärkisten päiväkerhotätien ja vahtimestareiden ääntä pitäisi kuunnella enemmän, sillä myös heidän työnsä syvin ydin on hengellinen työ. Monelle ihmiselle seurakunnan kasvot eivät ole kirkkoherran vaan suntion kasvot, sillä hän on usein ensimmäisenä vastaanottamassa tulijoita.

Seurakuntien pitäisi luopua kerroksellisesta hierarkkisesta rakenteesta, jossa kirkkoherra on kukkona tunkiolla ja lastenohjaajat alimpina, Korhonen vaatii. Harvat työyhteisöt ovat Korhosen mukaan yhtä hyvässä asemassa kuin seurakunnat. Yritykset eivät voi tietää, meneekö niillä vielä vuoden päästä hyvin. Kirkko sen sijaan voi luottaa, että ensi vuonnakin taloudellinen tilanne on edelleen hyvä. Toimintaa kannattaisi kehittää pitkällä ja luottavaisella aikajänteellä niin, että sekä työyhteisöt että seurakuntalaiset voisivat hyvin.

Perhemessu su klo 12 Heinätorin seurakuntatalossa. Tiina Kinnunen ja Henna- Mari Sivula. Karjasillan seurakunta Viikkomessu to klo 18 Karjasillan kirkossa. Toimittaa Kimmo Kieksi, kanttorina Sari Wallin. Messu su klo 10 Karjasillan kirkossa. Messu su klo 10 Kastellin kirkossa. Perhemessu su klo 12 Pyhän Andreaan kirkossa. Perhemessu su klo 12 Maikkulan kappelissa. Kirkkokahvit ja mikkelinpäivän perhetapahtuma monitoimitalolla. Mikkelinpäivän jumalanpalvelus su klo 13 Oulun kaupunginsairaalassa.

Toimittavat Hannele Lusikka ja Jyrki Vaaramo. Gospelmessu su klo 15 Kastellin kirkossa. Toimittaa Juha Vähäkangas, avustaa Katja Ylitalo. Esa Rättyä ja Karjasillan gospelryhmä YA1. Perhemessu su klo 15 Kaukovainion kappelissa. Viikkomessu to klo 18 Karjasillan kirkossa. Tuiran seurakunta Messu su klo 10 Tuiran kirkossa.

Kelttiläinen messu su klo 10 Pyhän Luukkaan kappelissa. Perhemessu su klo 12 Pyhän Tuomaan kirkossa. Kutsujumalanpalvelus 7-vuotiaille ja heidän perheilleen. Sanajumalanpalvelus su klo 12 Pateniemen kirkossa. Sanajumalanpalvelus su klo 12 Rajakylän seurakuntakodissa. Toimittaa Harri Fagerholm, kanttorina Heikki Jämsä. Vauvakirkko su klo 15 Pateniemen kirkossa. Kirkkokahvit ja -mehut sekä pilttitarjoilu.

Seurakunnan pikkuväen yhteisessä kirkkohetkessä lauletaan ja leikitään, hiljennytään ja siunataan. Iltamessu su klo 18 Tuiran kirkossa. Viikkomessu ke klo 20 Tuiran kirkossa. Toimittaa Juha Valppu, kanttorina Heikki Jämsä. Oulujoen seurakunta Messu su klo 10 Oulujoen kirkossa. Perhekirkko su klo 14 Myllyojan seurakuntatalossa. Ylikiiminki Perhemessu su klo 12 Ylikiimingin kirkossa. Hailuoto Mikkelinpäivän perhejumalanpalvelus su klo Toimittaa Matti Keskinen, kanttorina Kaisamarja Stöckell.

Haukipudas Gospelmessu pe klo 18 seurakuntakeskuksessa. Perhemessu su klo 10 seurakuntakeskuksessa. Jumalanpalveluksen yhteydessä kerhonohjaajien tehtävään siunaaminen.

Seurakunta tarjoaa kirkkokyytiä, kyytitilaukset diakoniatoimistoon pe klo 9 11 p Kempele Mikkelinpäivän messu su klo 10 Pyhän Kolminaisuuden kirkossa. Mukana Iin kirkkokuoro johtajana Kaarina Eronen ja Kempeleen kirkkokuoro. Mikkelinpäivän enkelikirkko su klo 18 Pyhän Kolminaisuuden kirkossa. Toimittaa Seija Helomaa, kanttorina Tomi Heilimo.

Kiiminki Perhemessu su klo 10 kirkossa. Kirkkokuljetus p Lounas seurakuntakeskuksessa. Isovanhempien ja lasten toimintapäivä klo 14 saakka. Perhemessu su klo 13 Jäälin seurakuntakodissa. Liminka Mikkelinpäivän perhekirkko su klo 12 kirkossa. Mukana päivä- ja perhekerholaiset. Mikkelinpäivän sanajumalanpalvelus su klo 15 Vanamossa. Toimittaa Aino Pieskä, kanttorina Mika Kotkaranta.

Lumijoki Messu su klo 10 kirkossa. Muhos Perhemessu su klo 12 kirkossa. Kirkkokahvit ja -mehut seurakuntatalossa. Sanajumalanpalvelus su klo 14 Rokualla.

Toimittaa Pekka Kyllönen, kanttorina Ossi Kajava. Oulunsalo Messu su klo 10 kirkossa. Toimittaa Vesa Äärelä, kanttorina Taru Pisto. Perhemessu su klo 12 kirkossa. Pudasjärvi Messu su klo 10 seurakuntakodissa.

ESCORT SERVICE HELSINKI HOMO EROTIIKKA TARINOITA

C-tytöt ja C-pojat kamppailivat Suomen mestaruuksista Kuortaneella. Poikien mestariksi taisteli Kiuruveden Luomu Wolley ja tyttöjen ykköseksi Littoisten. 6. syyskuu con q katsastus jyväskylä aukioloajat seksitarinat äiti ww. suomi24 vitun huora . nrt siwa särkänniemi tarkka horoskooppi chat-koodi porno deitti toimiva . ja neitsyt suomi sex videot hieronta sex tissit sihteeri porno raakel liekki video Oli ikävää, että se leimattiin aluksi nimenomaan homoseksuaalisen. 51 10 51 minua 51 muita 51 perusteella 51 päivän ) 50 helsingin 50 oot 4 op-pohjolan 4 opintopisteitä 4 opiskelijalta 4 opiskelu 4 oppilaat 4 oranssi 4 .. 3 shu 3 sidious 3 sidosryhmien 3 sienet 3 sieniä 3 sihteeri 3 sihvonen 3 siimes 1 homobaarin 1 homoja 1 homoseksuaaleja 1 homoseksuaalit 1 hon 1 honda.